Στο δρόμο προς τις κάλπες μπαίνει και η εφορία: Σχέδιο να ξεκλειδώσουν δεσμευμένοι λογαριασμοί - iefimerida.gr

Στο δρόμο προς τις κάλπες μπαίνει και η εφορία: Σχέδιο να ξεκλειδώσουν δεσμευμένοι λογαριασμοί

Βόλτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: Sooc
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όταν στη «μαύρη» λίστα της εφορίας είναι γραμμένοι 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι, όταν τα χρέη από απλήρωτους φόρους έχουν φτάσει στα 185 δισ. ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, όταν πάνω από 1,8 εκατ. οφειλέτες έχουν υποστεί κατάσχεση, είναι προφανές ότι δύσκολα μπορεί να σταθεί το αφήγημα της οικονομικής δικαιοσύνης βαίνοντας προς τις εκλογές.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα έστω μικρά οφέλη από τις στοχευμένες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ θα φανούν το καλοκαίρι και με δεδομένο, επίσης, ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν και φέτος- ίσως και νωρίτερα από πέρσι αν ανοίξει το Taxis για δηλώσεις μέσα στον Απρίλιο- «βαρύ» εκκαθαριστικό, η στόχευση στο οικονομικό επιτελείο είναι να ελαφρύνουν πάση θυσία τα «φέσια» νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς την εφορία.

Αν και υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα τεχνικής φύσεως για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει χωρίς παρατράγουδα, οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στα νομοθετήματα που προτίθεται να «τρέξει» η κυβέρνηση, είναι αυτό για τη μερική και σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, που έχει βάλει «χέρι» η εφορία. Ως γνωστόν, το ακατάσχετο σταματά στα 1.250 ευρώ στην τράπεζα κι από εκεί και πάνω, η εφορία μπορεί να κόβει και να ράβει. Αυτό το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες κι έτσι μετά από σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα είναι δυνατή η αποδέσμευση μέρους του λογαριασμού, σε αναλογία με το ποσό της δόσης της ρυθμισμένης οφειλής.

Οι πληροφορίες λένε ότι η αναλογία θα είναι 1:2 ή 1:3, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ δόσης θα αποδεσμεύονται 200 ή 300 ευρώ του τραπεζικού λογαριασμού, αν και απομένουν οι λεπτομέρειες για τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα βάζει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να αποθαρρυνθούν οι πονηροί.

Άμεση προτεραιότητα χαρακτηρίζεται και η ρύθμιση οφειλών ως το 2017, που θα «κουμπώσει» με την αντίστοιχη των 120 δόσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με αυτή για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που βασίζεται στη λογική ότι το νέο σύστημα του επανυπολογισμού θα «κουρέψει» μεν τα παλιά χρέη, αλλά όσοι το αιτηθούν θα έχουν μικρότερες συντάξεις, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται να πείθει ακόμα τους δανειστές για το νομικό και ηθικό έρεισμα. Η βασική ένσταση ήταν ότι πρόκειται για οφειλές, που θα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί είτε με τις 100 δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση, κλείνοντας τα αυτιά στα επιχειρήματα ότι το πλαίσιο έγινε πολύ αυστηρό. Τα πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εκτιμάται, πάντως, ότι θα κάμψουν τις αντιρρήσεις των δανειστών.

Η «δίψα» του οικονομικού επιτελείου για θετικές φορολογικές διατάξεις φαίνεται ότι καθυστερεί και τις αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου με πλαστικό χρήμα. Αν και τα σημερινά όρια αποδεικνύονται χαμηλά, από τη στιγμή που στις ηλεκτρονικές συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται όλες οι βασικές δαπάνες των νοικοκυριών, φαίνεται ότι προβληματίζει το πώς θα περάσουν επικοινωνικά οι αυξήσεις στους συντελεστές κάλυψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ