Ένα ταξίδι στην μεταλλευτική ιστορία της Αττικής πραγματοποίησαν πριν απο λίγες ημέρες οι σπηλαιολόγοι Νίκος Λελούδας, Ηρακλής Κατσάρος, Αγγελική Κοσμά.
Κατέγραψαν τις αρχαίες στοές των μεταλλείων στην περιοχή Σούριζα Καμάριζας.
Είναι οι μικρές στοές που όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που εξασφάλισε το iefimerida.gr με δυσκολία μπορούν να κινηθούν οι Σπηλαιολόγοι.
Ο Νίκος Λελούδας εξηγεί:
«Οι αρχαίες αυτές στοές είναι ένα σύμπλεγμα στοών στην περιοχή Σουριζα Καμάριζας. Ήταν εντελώς κλειστές από κατακρημνίσεις, και τις ανοίξαμε εμείς -προ διετίας- με σκάψιμο. Η προσπάθεια διάνοιξης και καταγραφής τους συνεχίζεται γιατι το δίκτυο τους είναι τεράστιο και δύσκολο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ακόμα και για τους έμπειρους σπηλαιολόγους όταν επισκέπτονται τα αρχαία μεταλλεία καθώς είναι πολύ στενά τα περάσματα και πολυδαίδαλα. Θα πρέπει κάποιος να μπει πολύ καλά προετοιμασμένος μέσα και να έχει ενημερώσει ότι θα πραγματοποιήσει το εγχείρημα.»
Οι Ελληνες Σπηλαιολόγοι κατέγραψαν εντυπωσιακές εικόνες και στις άγνωστες στους πολλούς μεταλλευτικές στοές στην Περιοχή Βίλια Πλάκας Κερατέας. Εκεί υπάρχουν ακόμα και σήμερα έντονα τα σημάδια της μεταλλευτικής δραστηριότητας τις προηγούμενες δεκαετίες.
Είναι οι μεγάλες στοές, στις οποίες οι σπηλαιολόγοι περπατούν όρθιοι, καθώς τα μέσα διάνοιξης τους ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά απο αυτά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να εξορύξουν το ασήμι.
Όπως λέει ο Νίκος Λελούδας: «Οι σύγχρονες στοές είναι στην περιοχή Βίλια Πλάκας Κερατέας, είναι ελάχιστα γνωστές ακόμη και σε όσους ασχολούνται, είναι δαιδαλώδεις, πολυεπίπεδες, και αν δεν βάζαμε σημάδια με σπρέι ακόμα μέσα θα είμαστε. Βρήκαμε χρονολογίες εργαζομένων με καπνό στα τοιχώματα από το 1920 μέχρι το 1965. Ακόμα υπάρχουν μέσα στα μεταλλεία φόρμες εργαζομένων της εποχής, φυτίλια και φουρνέλα που μαρτυρούν την έντονη μεταλλευτική δραστηρίοτητα τις περασμένες δεκαετίες».