Όσο πλησιάζει η ώρα για την επιχείρηση διάσωσης του Πάνου Καμμένου, τουλάχιστον ως πολιτικού αρχηγού εντός της Βουλής, επιχείρηση που θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι στις δύο στη συνεδρίαση της επιτροπής κανονισμού της Βουλής, τόσο φορτίζεται και πολώνεται το πολιτικό σκηνικό.
Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να φτάσει το θέμα της αλλαγής του κανονισμού, εφόσον επιχειρηθεί προκλητικά από την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικά στα άκρα. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες μέρες βγήκε στην επιφάνεια, έστω και προσεκτικά, το σενάριο πρότασης μομφής προς το Νίκο Βούτση. Εάν ενεργοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Βουλής τη Δευτέρα το μεσημέρι, στη συγκεκριμένη επιτροπή, αλλά και από την ποιότητα των προτάσεων που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμιζαν τη φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί θεσμικής εκκρεμότητας, όταν ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να αθροίζεται πάντα η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών, και την συμπλήρωναν- με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις- λέγοντας πως από την θεσμική εκκρεμότητα έχουμε φτάσει, σε λίγες μόνο μέρες, στη θεσμική ασφυξία.
Ωστόσο, παρά τη σφοδρή αντίδραση σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού, προκειμένου να εξευμενιστεί με κάποιο τρόπο ο κ. Καμμένος και να σταματήσει τις πολλαπλές επιθέσεις που εξαπολύει σε καθημερινή βάση, είτε μέσω δηλώσεων του, είτε μέσω αναρτήσεων του στο Twitter.
Παρά τα πολλά σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες, αυτό που φαντάζει πια ως πιο πιθανό είναι, με την αλλαγή του κανονισμού, οι πρόεδροι των κομμάτων να διατηρούν την ιδιότητα τους και κατά συνέπεια και κάποια από τα προνόμια τους, όπως η δυνατότητα να παίρνουν μέρος στις προ ημερησίας διατάξεων συζητήσεις, αλλά και να λαμβάνουν τον λόγο στη Βουλή όποτε τον ζητούν, χωρίς όμως να υφίσταται η κοινοβουλευτική τους ομάδα, εφόσον έχει πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τον Πάνο Καμμένο, που αναμένεται να χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, το κόμμα του οποίου ήδη κοινοβουλευτικά έχει διαλυθεί. Όμως, θα είναι κοινοβουλευτικά παράδοξο να έχει η Βουλή πολιτικούς αρχηγούς χωρίς βουλευτές.
Το αν αυτό θα ικανοποιήσει ή όχι τον Πάνο Καμμένο μένει να φανεί, ωστόσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει πως ο ίδιος το μόνο που θέλει δεν είναι η αλλαγή του κανονισμού, αλλά η ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου 15, με τον τρόπο όμως που εκείνος θεωρεί σωστό, τρόπος που θα του επιτρέψει να διατηρήσει πλήρως την κοινοβουλευτική του ομάδα, έστω κι αν ο πέμπτος βουλευτής είναι ο Αριστείδης Φωκάς προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων.
Ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ο οποίος θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση, καθώς από την Παρασκευή το βράδυ είχαν κυκλοφορήσει φήμες για διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Αν ο κ. Καμμένος προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, είναι σαν να προκαλεί τόσο τον πρόεδρο της Βουλής, όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πως η μόνη λύση είναι να ερμηνεύσουν τον κανονισμό όπως επιθυμεί αυτός, χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί ποια θα είναι τα επόμενα να βήματα σε αυτή τη σύγκρουση που επειδή εκ των πραγμάτων θα είναι εμφύλια και πολύ σκληρή.
Χθες, και ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε ζητήσει να μην αλλάξει ο κ. Βούτσης τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δεν απέκλεισε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, αν την καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «θα μελετήσουμε την πρόταση μομφής αν κατατεθεί».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες το βράδυ χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για τα τεκταινόμενα στο κοινοβούλιο, αφήνοντας έτσι εκ νέου όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τη στάση του κόμματος του τη Δευτέρα.
«Βλέπουμε απίστευτες ραδιουργίες στη Βουλή για να μείνει λίγο ακόμη περισσότερο στην καρέκλα ο κ. Καμμένος. Από το κοινοβούλιο αναδύεται μια δυσωδία, όσα έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες μόνο αηδία προκαλούν στους πολίτες. Το μεσημέρι της Δευτέρας υπάρχει μια συνεδρίαση στη Βουλή για αυτό. Ο Καμμένος εκβιάζει τον Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας είναι ένας κακός πρωθυπουργός γιατί είναι εκβιαζόμενος και ενδίδει στους εκβιασμούς του κ. Καμμένου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αρνητικός, αν και ο ίδιος μόνο οφέλη θα είχε, εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.
«Για το Ποτάμι δεν είναι τα καλά και συμφέροντα, για αυτό ακριβώς είπα από την πρώτη στιγμή τολμηρά, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να δώσουν τη δυνατότητα σε τρεις βουλευτές να συστήνουν κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με δανεικούς βουλευτές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, αρνούμενος έτσι και την εκδοχή του κ. Καμμένου ότι μπορεί να έχει κοινοβουλευτική ομάδα με τον δανεικό βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων.
Πάντως, ο κ. Καμμένος στο μόνο που φαίνεται να έκανε ελαφρώς πίσω, όσον αφορά τουλάχιστον τον πρωθυπουργό, είναι η διάψευση των φημών που κυκλοφόρησαν γύρω από το ποιος διέρρευσε το υποτιθέμενο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Μαλδίβες. Ο κ. Καμμένος διέψευσε ότι διοχετεύτηκαν αυτές οι πληροφορίες από τον ίδιο, χωρίς όμως να πει το οτιδήποτε για το αν τελικά οι πληροφορίες είναι αληθείς ή όχι.
Όπως έγραψε στο Twitter: «Επειδή βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τροπικά και μη, ξεκαθαρίζω προς όλους. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος, ό,τι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως, ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε. Αυτοί που διαρρέουν είναι σκοτεινά κέντρα που χτυπούν πρώτα εμάς».