Τους ενόχους για την πλήρη απώλεια της ακοής του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που δέχθηκε τον περασμένο Ιούνιο από αστυνομικούς, όπως καταγγέλλει το θύμα, αναζητεί ο 3ος τακτικός ανακριτής που ανέλαβε τη δικογραφία έπειτα από την άσκηση ποινική δίωξης κατά παντός υπευθύνου για «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».
Η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε δεν κατάφερε να εντοπίσει τους υπαιτίους για την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος κατά την άσκηση των καθηκόντων του σε συγκέντρωση «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα στις 15 Ιουνίου 2011. Έτσι ο φάκελος έκλεισε χωρίς το όνομα του (ή των) κατηγορούμενου παρά μόνο με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κακουργηματικού βαθμού αδίκημα και η σχετική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή για τη διεξαγωγή κύριας ανάκρισης.
Ο Μανώλης Κυπραίος έχει επανειλημμένως εξιστορήσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια της ακοής του και στην πλήρη ανατροπή τής μέχρι εκείνη τη στιγμή, ζωής του.
Όπως ο ίδιος έχει καταθέσει στις αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση της άγριας επίθεσης την οποία είχε υποστεί σε στοά στην οδό Φιλελλήνων την επίμαχη μέρα, δέχθηκε από απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου χειροβομβίδα κρότου-λάμψης από άνδρα των ΜΑΤ ο οποίος φαίνεται -σύμφωνα πάντα με το θύμα- να έλαβε σχετική εντολή από τον επικεφαλής της διμοιρίας του. Ο Μ. Κυπραίος τονίζει ότι πριν δεχθεί την επίθεση, έδειξε στον αρχηγό της διμοιρίας, όπως όφειλε, τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τον ενημέρωσε ότι κάλυπτε ειδησεογραφικά το γεγονός.
Υποστηρίζει επίσης ότι μετά την επίθεση, τραυματισμένος, στην προσπάθειά του να φτάσει πεζός στο νοσοκομείο, ξυλοκοπήθηκε άγρια, μαζί με άλλους πολίτες, από μέλη της ομάδας Δέλτα.
Ο δημοσιογράφος έχει δηλώσει ότι «ουσιαστικά, είμαι ανήμπορος να δουλέψω. Δεν μπορώ να ακούσω τηλεόραση, ραδιόφωνο, το κουδούνι της πόρτας μου. Πώς θα συνεχίσω τη δουλειά μου όταν δεν μπορώ να ακούσω αυτόν που μου μιλάει;».
Ο ανακριτής της υπόθεσης καλείται πλέον μέσω της αξιοποίησης όλου του υλικού, να εντοπίσει τους ενόχους -οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι σχεδόν ένα χρόνο μετά το περιστατικό- και να τους καλέσει σε λογοδοσία για την πλέον σοβαρή υπόθεση τραυματισμού δημοσιογράφου εν ώρα εργασίας.