«Δικηγόρος, τηλεπαρουσιάστρια, πρωτεργάτισσα του κόμματος του συζύγου της, Νίκολας Μαδούρο και για πολλούς το πιο ισχυρό πρόσωπο στη Βενεζουέλα»... έτσι αυτοπαρουσιάζεται η σύζυγος του Μαδούρο, Σίλια Φλόρες σύμφωνα με την Daily Mail. Ωστόσο ρεπορτάζ της Fox News παρουσιάζει και το άλλο της πρόσωπο.
«Μυστικοπαθής, ύπουλη, αδίστακτη γυναίκα και η πιο στενή σύμβουλος του Μαδούρο σε όλα τα πολιτικά και νομικά θέματα», χαρακτήρισε από την άλλη την Σήλια ένας πρώην σύμβουλος ερευνών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, προσθέτοντας πως σίγουρα θα βρεθεί στον ίδιο λάκκο που έχει ανοίξει με τον άνδρα της.
Πώς όμως η 62χρονη σύζυγος του Μαδούρο κατάφερε να βρίσκεται στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων της Βενεζουέλα και να λάβει το παρατσούκλι «Βενεζουελανή Κλερ Άντεργουντ» (της πρωταγωνίστριας δηλαδή δηλαδή από το House of Cards);
Η ανέλιξη της
Η Σίλια Φλόρες μεγάλωσε στην μικρή Τινανκίλο της Βενεζουέλας και παρ΄όλο που η οικογένειά της δεν ήταν εύπορη, σπούδασε νομικά και κατάφερε να «εισέλθει» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το ‘90.
Ξεκίνησε από δικηγόρος του Ούγκο Τσάβες και τον βοήθησε να βγει από τη φυλακή το 1994, μετά από το αποτυχημένο του πραξικόπημα.
Για την βοήθειά της, ο Τσάβες της το ξεπλήρωσε κάνοντάς την σύμβουλο όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος.
Η Σήλια γνώρισε τον κατά 10 χρόνια νεότερό της Μαδούρο την δεκαετία του ‘90, ωστόσο οι δυο τους παρέμειναν ζευγάρι για 20 χρόνια, χωρίς να παντρευτούν.
Συγκεκριμένα, το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου δύο μήνες μετά την εκλογή του Μαδούρο, με την Φλόρες να γίνεται έτσι η Πρώτη Κυρία της Βενεζουέλας.
Ο γάμος και το δημόσιο «θέατρο» Μαδούρο- Φλόρες
Και τότε ξεκίνησε το «θέατρο» Μαδούρο- Φλόρες.
Την ώρα που το καθεστώς Μαδούρο κατηγορούνταν για δεκάδες δολοφονίες, παράνομες κρατήσεις, καθώς και βίαιο εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο πολιτών και εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων λόγω της άρνησης της Μαδούρο να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια, το προεδρικό ζευγάρι έκανε δημόσιες εμφανίσεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Κρατούνταν χεράκι χεράκι, αντάλλαζαν τρυφερές ματιές, αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον με χαϊδευτικά παρατσούκλια κι άλλες τέτοιες... τακτικές, προκειμένου να δείξουν πόσο ευτυχισμένοι είναι στην Βενεζουέλα, παρ΄όλο που στην πραγματικότητα η χώρα βυθιζόταν ολοένα και πιο βαθιά στον αυταρχισμό και την φτώχια.
Τότε άρχισε και η Φλόρες να χτίζει το προφίλ της ως πρώτη κυρία.
Ξεκίνησε να παρουσιάζει προπαγανδιστική τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Con Cilia En Familia» (Με τη Σίλια στην Οικογένεια) το 2015 από όπου δείχνοντας το τάχα φιλανθρωπικό έργο της, περνούσε τις θέσεις της κυβέρνησης Μαδούρο.
«Η Σίλια προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του προέδρου Μαδούρο προβάλλοντας ένα πιο οικείο πρόσωπο στο κοινό» εξηγεί στο Fox News ο Jeetendr Sehdev, εμπειρογνώμονας για το branding με έδρα το Λος Άντζελες αναφέροντας πως «όμως, οι φήμες για το νεποτισμό και οι πρόσφατες απόπειρες παράνομης διακίνηση ναρκωτικών από τον ανιψιό της κάνουν την ίδια και τον σύζυγό της να φαίνονται ως ένα θανατηφόρο ντουέτο δύναμης».
Σκάνδαλα, διαφθορά και τα ναρκωτικά
Πέρα, όμως, από το άψογο προφίλ της έξυπνης, νοικοκυράς και ικανής Σίλια Φλόρες κρύβεται και ένα μαύρο, σκοτεινό παρελθόν γεμάτο σκάνδαλα και διαφθορά όπου φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και υποθέσεις με ναρκωτικά.
Ενας πρώην σύμβουλος του καθεστώτος της Βενεζουέλας που μίλησε στo Fox News έδωσε κι άλλες πληροφορίες σχετικά με την Φλόρες: «Να ξέρετε πως δεν υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που να μην έχει ελέγξει και εγκρίνει η ίδια η Φλόρες. Είναι κολλητή φίλη με την υπουργό Ίρις Βαρέλα, επικεφαλής των φυλακών της χώρας, της οποίας ο αδελφός της είναι επικεφαλής του CICPC, του FBI της Βενεζουέλας. Επίσης, της οφείλει τον διορισμό του ο Μικαελ Μορένο, επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εχθροί της έχουν πλέον απομακρυνθεί από την κυβέρνηση. Ο πιο σημαντικός από αυτούς ήταν η πρώην Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα».
Να σημειωθεί πως μέσα σε όλα αυτά, η Φλόρες κινούσε τα νήματα καθώς ήταν επικεφαλής της Ανώτατης Εθνοσυνέλευσης (ANC), ενός νομοθετικού οργάνου υπεύθυνου για τη δημιουργία ενός νέου συντάγματος για τη Βενεζουέλα, την εποχή που αποφασίστηκε η καθαίρεση της Ορτέγκα. Το νομοθετικό αυτό σώμα αυτό έχει καταδικαστεί ευρέως ως μη έγκυρο.
Ετσι παρ΄ότι έχει προσπαθήσει να καλύψει τα νότα της από κάθε δυνατή πλευρά, οι καταγγελίες εις βάρος της παραμένουν πολλές και σοβαρές.
Ηδη τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην Φλόρες για την ασταμάτητη εφαρμογή πρακτικών που προωθούν τη διαφθορά, τη διακίνηση ναρκωτικών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο Πρόεδρος Μαδούρο διατηρεί τη δύναμή του χάρη στα ατομα του στενού κύκλου του, ενώ το καθεστώς του καταστρέφει συστηματικά ό, τι απομένει από τον πλούτο της Βενεζουέλας», είχε σημειώσει τότε ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
O Μαδούρο από την πλευρά του είχε δηλώσει τότε: «Αν θέλετε να επιτεθείτε σε εμένα, κάντε το, αλλά μην τα βάζετε με την οικογένειά μου και με την Σίλια, μην φέρεστε σαν δειλοί. Σήμερα εκδόθηκε απόφαση για κυρώσεις κατά της Σίλια, που το μόνο της έγκλημα είναι ότι είναι σύζυγός μου. Επειδή δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Μαδούρο, κυνήγησαν την Σίλια, αλλά δεν θα μπορέσουν να νικήσουν ούτε εκείνη, γιατί είναι μια γενναία γυναίκα».
Να σημειωθεί πως η «πρώτη κυρία» της Βενεζουέλας είχε δεχθεί κυρώσεις και από τον Καναδά και τον Παναμά.
Αξέχαστα δεν μένουν και τα πρωτοσέλιδα που είχαν κυκλοφορήσει με την Φλόρες το 2015 , όταν οι δύο ανηψιοί της, ο Εφρέν Αντόνιο Κάμπο Φλόρες και ο Φρανσίσκο Φλόρες ντε Φρέιτας συνελήφθησαν από την Αμερικανική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν ότι συνωμοτούν για την εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι άνδρες προσπάθησαν να επιτύχουν πωλήσεις ναρκωτικών ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που θα χρησιμοποιούσαν για να «κρατήσουν την οικογένειά τους στην εξουσία».
Μάλιστα οι δύο άνδρες στην κατάθεσή τους είχαν «δώσει» στεγνά την Φλόρες λέγοντας πως μεγάλωσαν και ανατράφηκαν από την ίδια στο σπίτι της.
Φωτογραφίες: AP