Για τα χειρότερα σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit ετοιμάζεται η Ελλάδα, εστιάζοντας σε μέτρα που θα επιτρέψουν στους Βρετανούς να συνεχίσουν να επισκέπτονται όπως μέχρι τώρα τη χώρα μας και να ζουν σ’ αυτή.
Όπως σημειώνει το Bloomberg για την τουριστική βιομηχανία της χώρας μας η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων είναι οι επισκέπτες απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο και μια μείωση της ροής των περίπου τριών εκατομμυρίων Βρετανών που πάνε κάθε χρόνο στα ελληνικά νησιά, θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο, που συνεισφέρει σχεδόν το ένα έκτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.
Οι πιθανότητες μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αυξάνονται καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία στα τέλη Μαρτίου και η Τερέζα Μέι επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Brexit, κάτι που απορρίπτουν, ωστόσο, οι Βρυξέλλες.
Κράτη μέλη της ΕΕ λαμβάνουν ήδη προληπτικά μέτρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα που θα χρειαστούν σε περίπτωση άτακτου Brexit, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών. Επιβεβαίωση δι’ επισήμων χειλέων δεν υπάρχει από την κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας της θα υπάρξει τελικά κάποια συμφωνία.
Η Αθήνα θέλει να προστατέψει με τα μέτρα τον τουριστικό κλάδο, το 14% και πλέον των εσόδων του οποίου προέρχονταν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 από Βρετανούς επισκέπτες, ποσό που μειώθηκε πέρυσι κατά 6,2% σε 1,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς μειώθηκε και ο αριθμός των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 1,7% στα 2,9 εκ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος που δεν απαιτεί βίζα από τους Βρετανούς τουρίστες. Παράλληλα δεν αποκλείεται να διατηρηθεί και το ισχύον καθεστώς για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην Ελλάδα και να μην αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτων χωρών.