«Ο μόνος δρόμος που υπάρχει και θα ακολουθηθεί είναι για κάθε νομοθέτημα να υπάρχει η ονομαστική ψηφοφορία».
Αυτό δήλωσε στον ρ/σ «Πρακτορείο 104,9», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, για το συσχετισμό δυνάμεων στις επιτροπές της Βουλής, μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, αλλά και την προοπτική να επαναβεβαιώνεται σε κάθε νομοσχέδιο στην Ολομέλεια η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητων βουλευτών.
Σχετικά με τα όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή σε ψηφοφορία νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τον στρατηγικό προγραμματισμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ ο κ. Κουβέλης παρατήρησε:
«Άρχισαν να τίθενται ζητήματα ιδιαίτερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, που κατά πλειοψηφία έλαβε η κυβέρνηση. Παλαιότερα υπήρχε μία χαλαρή εφαρμογή του κανονισμού, για πολλά πολλά χρόνια, με την έννοια ότι υπήρχε το τεκμήριο της πλειοψηφίας. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι δεν πρέπει να το μπερδέψει κανείς με τη δεδηλωμένη, γιατί και αυτό το ακούω να παρεισφρέει σαν άποψη και δήθεν ζήτημα που αναδεικνύει προβλήματα σε σχέση με τον κανονισμό».
«Αν σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θέλει να δοκιμάσει και πάλι αν υπάρχει η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο παρά να καταθέσει η ίδια μια πρόταση μομφής, για να εισπράξει και πάλι μία ήττα», επισήμανε ο υπουργός και κατέληξε: «Δεν αποτελεί τίποτε άλλο αυτό το οποίο κάνει και αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά μία προσπάθεια να δημιουργεί προβλήματα, να δοκιμάζει -όπως πιστεύει- την κυβέρνηση και εν τέλει να μην υπάρχουν -όπως η ίδια λαθεμένα και απαράδεκτα πιστεύει- και νομοθετήματα. Θα πάμε λοιπόν στη διαδικασία αυτή με την ονομαστική ψηφοφορία και εκεί θα διαπιστώνει κάθε φορά η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, ότι και αυτό το εγχείρημά της αποτυγχάνει συστηματικά».
«Η αγορά θα ευνοηθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού»
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την πολιτική αντιπαράθεση και τις ενστάσεις επιχειρηματικών φορέων στον τρόπο υλοποίησης του μέτρου αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Κουβέλης είπε:
«Η αγορά θα ευνοηθεί από την αύξηση, διότι όλα αυτά είναι χρήματα, τα οποία -λίγα μεν αλλά- θα αποτελούν αύξηση, ουσιαστικά θα μπουν στην αγορά, δηλαδή θα μπουν στην πραγματική οικονομία. Στον διατυπούμενο απειλητικό λόγο ότι αυτοί οι εργαζόμενοι ουσιαστικά δεν θα παίρνουν αυτή την αύξηση, η απάντηση είναι μία και ευθεία: Οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και όπως αυτός έχει οριστεί και δεν θα δουν τέλος Φεβρουαρίου την αύξηση του μισθού τους, έχουν τον συγκεκριμένο δρόμο να καταφύγουν στο σώμα επιθεωρητών εργασίας. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και δεν θα υπάρξουν και συμπεριφορές που ουσιαστικά θα αντιπαλεύουν την αύξηση του κατώτατου μισθού».
«Το διεθνές δίκαιο θεμέλιο για σχέσεις ειρήνης με την Τουρκία»
Αναφερόμενος στα βήματα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά και την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο ο υπουργός σημείωσε:
«Ήδη εκείνα τα οποία έχουν σχέση με μεταβολές αναφορικά με ονοματοδοσίες, εσωτερικά και διεθνή κείμενα από την πλευρά της Βόρειας -πια- Μακεδονίας, ήδη δρομολογούνται και έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα πάρα πολύ σύντομα θα δούμε να εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο η συνεργασία και σε οικονομικό επίπεδο».
Σχετικά με τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τα γεγονότα στα Ίμια και το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της προγραμματισμένης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία ο κ. Κουβέλης επισήμανε:
«Ο πρωθυπουργός από την Κύπρο διεμήνυσε ότι το βάθρο, το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτύσσεται η καλή γειτονία, η συνεργασία, και να διαμορφώνονται ουσιαστικές συνθήκες ειρήνης, είναι το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αντιστρατευτεί το διεθνές δίκαιο και αναφέρομαι στη στάση της Τουρκίας και η συγκεκριμένη επιλογή, η συγκεκριμένη στάση -όχι σήμερα, όχι χθες- όλο το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: Συνεργασία ναι, σχέσεις ειρήνης και φιλίας με τη γειτονική χώρα. Αλλά το διεθνές δίκαιο είναι σταθερά παρόν και αυτό προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».
Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική αντιπαράθεση για τις αλλαγές στην ηγεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είπε: «Οι αλλαγές, οι μεταβολές που έγιναν στο επίπεδο της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων έχουν στοιχεία τη δικαιοσύνη, την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την αξιοσύνη των στελεχών που έχουν επιλεγεί για να καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Όλα τα άλλα που λέγονται δεν είναι τίποτε άλλο παρά επίσης μια ακόμη επιλογή της αδυσώπητης αντιπολίτευσης που ασκείται ιδιαίτερα από τη ΝΔ, που φτάνει μέχρι στο σημείο να επιτίθεται και στα ευαίσθητα ζητήματα που έχουν σχέση και με τις ένοπλες δυνάμεις».
«Εντός Φεβρουαρίου νόμος του κράτους οι υποπαραχωρήσεις στα 10 λιμάνια»
Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νομοσχεδίου για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα 10 λιμάνια της χώρας, διευκρίνισε:
«Το νομοσχέδιο ήδη το έχω καταθέσει, βρίσκεται στη Βουλή και πιστεύω μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, δηλαδή σε λίγο καιρό από τώρα, θα είναι νόμος του κράτους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο -και λίγες ημέρες μετά νόμο τους κράτους- θα έχουν τη δυνατότητα τα 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας με προβλεπόμενες διαδικασίες να προκηρύσσουν διεθνείς διαγωνισμούς, με βάση το εθνικό και το ενωσιακό μας δίκαιο, δηλαδή διαυγείς και αμερόληπτους διαγωνισμούς, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων των λιμανιών αυτών της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρομαι στην Αλεξανδρούπολη, στο «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα, στον Παγασητικό, στην Ελευσίνα, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, και σε άλλες νησιωτικές περιοχές».