Οι παραδοσιακοί αγοραστές ομολόγων επιστρέφουν στην Ελλάδα, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι κατά τη δημοπρασία της Τρίτης οι fund managers απέσπασαν περισσότερα από τα δύο τρίτα των 2,5 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το 37%, πριν ένα χρόνο.
Αντίθετα, όπως αναφερει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το μερίδιο των κερδοσκοπικών hedge funds κατρακύλησε στο 11%, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή. «Πολλοί μεγάλοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν. Στην αγορά υπάρχει πολύ διαθέσιμο χρήμα», δήλωσε ο Μαρκ Νας, επικεφαλής του τμήματος σταθερών αποδόσεων στην Merian Global Investors Ltd, που επένδυσε μακροπρόθεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg «η ανανέωση του ενδιαφέροντος των fund managers για τα ελληνικά ομόλογα πιθανό να βοηθήσει τη χώρα να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, αφού δεν θα εξαρτάται πλέον από τα hedge funds που ζητούν υψηλές αποδόσεις για υψηλούς κινδύνους».
Η Ελλάδα διέθετε ελάχιστες επιλογές, επειδή οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας της στέρησαν την πρόσβαση σε τρισεκατομμύρια δολαρίων, τα οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά επενδυτές σε ομόλογα πρώτης τάξης. Η χώρα, που απέχει έξι σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, δεν έχει διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο, εκτιμά το Bloomberg.