Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο ήθελαν να είναι η Μπόνι και ο Κλάιντ, το θρυλικό δίδυμο των ληστών που έσπερναν τον τρόμο στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Ένα προφητικό, όπως αποδείχτηκε ποίημα του Κλάιντ Μπάροου, βρέθηκε μαζί με ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες του ζευγαριού, που θα βγουν στο σφυρί τον Μάρτιο. Στο ποίημα ο διαβόητος ληστής προβλέπει το θάνατό τους κι εκφράζει την επιθυμία να τους θάψουν τον ένα δίπλα στον άλλο.
Γραμμένο τον Σεπτέμβριο του 1933 -με μολύβι, όπως κι όλα τα υπόλοιπα- το ποίημα των 16 στροφών καταγράφει την «ιστορία» του ζευγαριού. Κι αποκαλύπτει μια άλλη, άγνωστη πλευρά του φυγά, που ζητά «συγχώρεση» για όσα έκαναν και περιγράφει ως «αμαρτωλούς» τον εαυτό του και την Μπόνι.
Περίπου οκτώ μήνες από τη μέρα που γράφτηκε, στις 23 Μαϊου του 1934 οι δύο ληστές έπεφταν νεκροί σε ενέδρα της αστυνομίας στη Λουϊζιάνα...
Το ποίημα αναφέρει:
«Ταξιδεύουμε στον αυτοκινητόδρομο, αγνοώντας που θα μας βγάλει.
Τα χρήματα πάντα λιγοστά, δεν έχουμε ούτε ένα φίλο.
Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανένα, αλλά αναγκαζόμαστε να κλέψουμε για να φάμε
κι αν πρέπει να πεθάνουμε σε ανταλλαγή πυρών
ας γίνει έτσι
Απαγάγαμε κάποιους ανθρώπους και τους δέσαμε σε δέντρο,
αλλά όχι τόσο σφικτά για να μπορέσουν να λυθούν όταν θα είχαμε φύγει
Προσευχόμαστε κάθε πόλη που περνάμε να συγχωρήσει αμαρτωλούς
σαν τη Μπόνι και τον Κλάιντ
Σε παρακαλούμε, Θεέ, άφησε μας να τη βγάλουμε καθαρή και σ’ αυτή την πόλη
για να βγούμε στην άλλη πλευρά.
Κάποια μέρα θα γυρίσουμε για πάντα στο σπίτι
και θα μας θάψουν πλάι-πλάι
Η θλίψη που προκαλέσαμε στις οικογένειές μας
θα εξαφανιστεί καθώς θα περνούν τα χρόνια...»
Τελικά οι δυο τους ετάφησαν σε διαφορετικά νεκροταφεία στο Ντάλας του Τέξας.
«Η Μπόνι Πάρκερ ήταν γνωστό ότι έγραφε ποιήματα, αλλά ο Κλάιντ δεν ήταν πολύ μορφωμένος κι ήταν άγνωστος ως ποιητής. Τα ποιήματα αυτά είναι ένα παράθυρο στον τρόπο σκέψης καταδιωκόμενων εγκληματιών, που αγνοούν ποια μέρα θα είναι η τελευταία τους. Γνώριζαν ότι ήταν καταδικασμένοι, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή. Δεν ήθελαν να παραδοθούν και να περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή ή να τους στείλουν στην ηλεκτρική καρέκλα», σχολιάζει ο Ντον Άκερμαν του οίκου δημοπρασιών Heritage Auctions. «Από τη στιγμή που μεταφέρθηκε η ιστορία τους στη μεγάλη οθόνη το ενδιαφέρον είναι έντονο για την Μπόνι και τον Κλάιντ. Η ιδέα δύο καταδικασμένων εραστών, που ξέφευγαν από τις συντονισμένες προσπάθειες των διωκτικών Αρχών βρίσκει απήχηση στο κοινό και τους συλλέκτες», προσθέτει.
Περίπου 50 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, της περιόδου 1933-1934 ως επί το πλείστον, δείχνουν το ζευγάρι των θρυλικών ληστών να αγκαλιάζονται σε διάφορα τρυφερά στιγμιότυπα και τον Κλάιντ να ποζάρει στο φακό μ’ ένα όπλο. Άλλες δείχνουν τον αδελφό του Μπακ, τη γυναίκα του Μπλανς κι άλλα μέλη της διαβόητης καθώς και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε το ζευγάρι, όταν το «γάζωσαν» με 167 σφαίρες οι αστυνομικοί.
Το άλμπουμ και το πράσινο ημερολόγιο του 1933 με τα ποιήματα ανήκαν στη μεγαλύτερη αδελφή του Κλάιντ, τη Νελ Μπάροου, προτού καταλήξουν μετά το θάνατό της το 1968 στα χέρια του ανεψιού του. Χρόνια ολόκληρα μάζευαν σκόνη σ’ ένα κουτί στο γκαράζ του σπιτιού, αλλά τώρα αποφάσισε να τα βγάλει στο σφυρί. Αναμένεται να πιάσουν συνολικά περίπου 30.000 δολάρια στη δημοπρασία στο Ντάλας.
Η συμμορία Μπάροου με επικεφαλής τους Μπόνι και Κλάιντ έδρασε μεταξύ του 1932 και του 1934 την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική ληστεύοντας τράπεζες, καταστήματα και πρατήρια καυσίμων και μη διστάζοντας ακόμη και να σκοτώσουν όταν τους στρίμωχναν ή έρχονταν αντιμέτωποι με τις Αρχές. Πιστεύεται ότι σκότωσαν τουλάχιστον εννέα αστυνομικούς και αρκετούς πολίτες.
To trailer της ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ» με τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ (Βίντεο: YouTube)
Η φήμη τους αναβίωσε και εδραιώθηκε στην αμερικανική ποπ κουλτούρα το 1967 στην ταινία του Άρθουρ Πενν, «Μπόνι και Κλάιντ» με τον Γουόρεν Μπίτι και τη Φέι Ντάναγουεϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.