Bενιζέλος: Κυβέρνηση με 14 υπουργούς και 10 υφυπουργούς - iefimerida.gr

Bενιζέλος: Κυβέρνηση με 14 υπουργούς και 10 υφυπουργούς

Bενιζέλος: Θα κάνω κυβέρνηση με 14 υπουργούς και 10 υφυπουργούς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία για μια "Νέα Πολιτεία". Χρειαζόμαστε μια δημοκρατία της συναίνεσης, γιατί με οριακές πλειοψηφίες δεν πετυχαίνουμε τίποτα», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε επίσης η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται άμεσα από το λαό, καθώς και να παραχωρηθούν σε αυτόν και ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση, το κλειστό αρχηγικό μοντέλο της οποίας, τόνισε, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση που βιώνουμε, εισηγήθηκε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων και τον περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών, που δεν θα ξεπερνούν τους δέκα. Πρότεινε, επίσης, την τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων για τα φορολογικά και τελωνειακά θέματα, καθώς και τη σύσταση υπουργείου Ναυτιλίας.

Τα κόμματα τόνισε πρέπει να αλλάξουν ριζικά φυσιογνωμία, ενώ πρέπει να μειωθεί δραστικά η κρατική επιχορήγηση αυτών.

Επίσης, πρότεινε μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι, κατάργηση του σταυρού προτίμησης και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.

Από τις προτάσεις του δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Κανονισμός της Βουλής, του οποίου πρότεινε τη ριζική αναθεώρηση, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στη σύνθεση των Εξεταστικών Επιτροπών, οι οποίες, σύμφνα με τα όσα προτείνει, θα είναι ολιγομελείς και στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί και εμπειρογνώμονες.

Επίσης πρότεινε να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς. Ειδικότερα δε για τις περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.


Σκληρή Κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για το debate

Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για το θέμα του τηλεοπτικού debate άσκησε ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι φοβάται να αντιπαρατεθεί μαζί του.

«Το ντιμπέιτ τείνει να γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τον τηλεοπτικό διάλογο μαζί μου, όπως απέφυγε και τον κοινοβουλευτικό διαλογο όταν ήμουν υπ . Οικονομικών. Ή έχει αποστροφή στο διάλογο ή δεν έχει σιγουριά για τις προτάσεις του κόμματος του" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Σαμαρά ότι απόκομματικό εγωνισμό και την επιμονή του στην αυτοδυναμία εμφανίζεται "εντυπωσιακά αλλαζονικός" χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΝΔ να παραπέμψει το θέμα στην διακομμματική ως "απορία ψάλτου βηξ».

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρόταση του για ντιμπέιτ και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να δείξει σεβασμό, σημειώνοντας ότι δε υπάρχουν παρά ελάχιστα χρονικά περιθώρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ