Το ελληνικό «καπέλο του ψαρά» - Μια τέχνη που «σβήνει» - iefimerida.gr

Το ελληνικό «καπέλο του ψαρά» - Μια τέχνη που «σβήνει»

Το ελληνικό «καπέλο του ψαρά» και η τέχνη κατασκευής του που «σβήνει»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν των Ελλήνων ψαράδων και μία γνώριμη εικόνα σε πολλές τουριστικές κάρτες ή ακόμη και σε παλιές ελληνικές ταινίες.

Ο ψαράς στην Ελλάδα δεν αποχωρίζεται ποτέ το καπέλο του, το περίφημο "ελληνικό καπέλο του ψαρά" (greek fishermans cap), κυρίως σε μπλε και άσπρο χρώμα, με ένα μικρό γείσο και μία πλεκτή αλυσίδα να το στολίζει. Πλέον όμως, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι βιοτεχνίες στην Ελλάδα που το κατασκευάζουν καθώς απαιτείται εξαιρετική δεξιοτεχνία, εξειδίκευση και ειδικά εργαλεία. Στη Θεσσαλονίκη, μία τεχνίτρια με εμπειρία 25 χρόνων εξακολουθεί να δημιουργεί ολόκληρο το καπέλο αποκλειστικά στο χέρι «συντηρώντας» μια τέχνη που αργοσβήνει...

Η Κατερίνα Χατζηαδάμ εργάζεται για πάνω από δύο δεκαετίες στη βιοτεχνία κατασκευής και πώλησης καπέλων του συγγενή της, Τάσου Χατζηαδάμ. Πρόκειται για την εταιρεία "ΑΜΑΖΟΝΑ" που ιδρύθηκε το 1960 από τον Παύλο Χατζηαδάμ και από το 1983, τα «ηνία» της ανέλαβαν οι γιοι του, οι οποίοι συνεχίζουν την παραγωγή καπέλων.

Το ψαράδικο καπέλο κατασκευάζεται στη βιοτεχνία χειμώνα και καλοκαίρι, με τσόχα και καμπαρντίνα αντίστοιχα. «Το χειμωνιάτικο είναι σε μαύρο και μπλε και το καλοκαιρινό σε μαύρο, μπλε, λευκό και τζιν. Οσο για την παραγωγή, το χειμώνα φτάνει τα 1000 τεμάχια και το καλοκαίρι τα 1500 με 2000, ανάλογα με τις παραγγελίες» εξηγεί ο κ.Χατζηαδάμ, προσθέτοντας ότι τα παλαιότερα χρόνια η παραγωγή ήταν αυξημένη και αναγκάζονταν να δουλεύουν 6 μήνες για να προλάβουν τις παραγγελίες.

Το παρήγορο είναι ότι, όπως παρατηρεί, το ελληνικό ψαράδικο καπέλο ανεβαίνει στις προτιμήσεις ανθρώπων της μόδας που αρχίζουν να το προωθούν και περισσότεροι καταναλωτές να το φορούν, ακόμη και μέσα στις πόλεις.

«Μακάρι να υπήρχε περισσότερη δουλειά και να προχωρούσαμε και σε εξαγωγές. Θα μπορούσα έτσι να εκπαιδεύσω και άλλα άτομα στην κατασκευή του ψαράδικου καπέλου» σημειώνει η κ.Χατζηαδάμ, εξηγώντας ότι μέσα σε ένα οκτάωρο, μπορεί να φτιάξει μέχρι 40 καπέλα

«Πουλάμε λιανική το κάθε ψαράδικο καπέλο προς 12 -13 ευρώ αλλά, την τελευταία διετία, ο κόσμος δυσκολεύεται τρομερά ακόμη και στη διάθεση αυτών των χρημάτων. Υπάρχουν ηλικιωμένοι που περνούν από τα μαγαζί μας, θέλουν να αγοράσουν αλλά αναγκάζονται να περιμένουν τα επιδόματά τους ακόμη και για τη μικρότερη αγορά» καταλήγει ο κ.Χατζηαδάμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ