Μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων «τιτιβισμάτων» και επίσημων δηλώσεων του Ζάεφ περί «Μακεδονίας» σήμερα δήλωσε από την Αυστρία ότι η χώρα του «σύντομα» θα λέγεται «Βόρεια Μακεδονία».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι θέλει να δώσει γρήγορα στους Ευρωπαίους περαιτέρω αποδείξεις μεταρρύθμισης, πέραν της συμφωνίας που συνήψε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, για να τους πείσει να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.
«Τον Ιούνιο, ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει λάβει εκ μέρους μας ισχυρά επιχειρήματα που να δικαιολογούν να προταθεί στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός που επισκεπτόταν τη Βιέννη, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του.
Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε «πεπεισμένος» για την ικανότητα της χώρας του να δώσει μέχρι τότε αποδείξεις για τις «προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παραδέχθηκε πάντως ότι «δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία» για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
«Αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί, όμως διαπιστώνω μια ισχυρή βούληση και υπάρχουν αποτελέσματα» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τόνισε ο Σ. Κουρτς μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζ. Ζάεφ.
«Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ' ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Ζάεφ υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται «καθημερινά» για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
Η δυσφορία στην Αθήνα και η «μεταβατική φάση»
Παρά την δυσφορία στην Αθήνα, για τις διαρκείς αναφορές περί «Μακεδονίας» από τον Ζάεφ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, εστιάζοντας στην «μεταβατική φάση» μετά την κύρωση της Συμφωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε (Real FM) πως «οι γείτονες θα επιδείξουν καλή θέληση», τονίζοντας πως ο χρόνος που βρισκόμαστε επιτρέπει «τυπικά» την παλιά χρήση.
Προβληματισμό εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε πως «τυπικά η συμφωνία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ», προσθέτοντας όμως πως «από εκεί και μετά είναι προφανές ότι, σεβόμενοι το πνεύμα της, θα πρέπει και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία προβλέπει». Και ο κ. Κατρούγκαλος κατέληξε δίνοντας «περίοδο χάριτος» στη γειτονική χώρα, λέγοντας ότι «η πλήρης θέση σε ισχύ της συμφωνίας θα γίνει μετά την κύρωση και εκ μέρους μας του πρωτοκόλλου ένταξης».