Σε μια νέα πραγματικότητα, πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά εισέρχεται από σήμερα η Βουλή αφού για πρώτη φορά κυβερνών κόμμα ενώ έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο δεν διαθέτει στην κοινοβουλευτική του ομάδα τον απαραίτητο αριθμό των 151 βουλευτών προκειμένου να αποτυπώνεται και τυπικά η δεδηλωμένη στην ψήφιση των νομοσχεδίων.
Τα όσα συνέβησαν χθες το απόγευμα στην συζήτηση και μη ψήφιση τελικά του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ έκαναν εμφανές το πρόβλημα που η Νέα Δημοκρατία γνώριζε και αποφάσισε να ανάδειξει δια του Μάκη Βορίδη, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Καταλυτικά λειτούργησαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που έδωσαν μια γεύση της απειλής που έχει διατυπώσει ο Πάνος Καμμένος ότι εφόσον διαλυθεί το κόμμα του την Παρασκευή, αυτό είναι αιτία πολέμου και δεν πρόκειται πλέον να υπερψηφίζει τα νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης.
Η απουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά από την ψηφοφορία επί της αρχής, αν και οι ΑΝΕΛ συμφωνούσαν με το νομοσχέδιο και διαφωνούσαν μόνο με τρία άρθρα του, αιφνιδίασε τον Προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο και τον οδήγησε να αναβάλει την ψηφοφορία για σήμερα.
Όμως έτσι έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις.
Τι συνέβαινε μέχρι τώρα στις ψηφοφορίες το νομοσχεδίων
Από τη μεταπολίτευση και μετά τα δύο μεγάλα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία μεταξύ τους αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα εφάρμοζαν στη Βουλή έναν άτυπο και εθιμικό τρόπο ψηφοφορίας που δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό.
Με δεδομένο πως πάντα το κυβερνών κόμμα διέθετε περισσότερους από 151 βουλευτές είχε συμφωνηθεί, όποτε δεν υπήρχε θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας, τα νομοσχέδια να ψηφίζονται από τους εισηγητές ή τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων αφού δεν ετίθετο θέμα αμφισβήτησης της δεδηλωμένης που κάθε φορά είχε η κυβέρνηση.
Με αυτή τη συμφωνία δεκάδες φορές στην αίθουσα της Βουλής νομοσχέδια ψηφίζονταν με την παρουσία πέντε ή έξι βουλευτών όσα αντιστοίχως ήταν και τα κόμματα.
Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πριν λίγες ημέρες ανέτρεψε αυτό το κοινοβουλευτικό έθιμο αφού το κυβερνών κόμμα διαθέτει μόνο 145 δικούς του βουλευτές, έστω κι αν στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης πήρε 151 ψήφους με τη βοήθεια βουλευτών από τους ΑΝΕΛ που διαγράφηκαν και έγιναν ανεξάρτητοι και από το Ποταμι.
Τι θα συμβαίνει από δω και πέρα και μέχρι να διαλυθεί Βουλή -Για κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας μιλάει η Νέα Δημοκρατία
Μπροστά στη νέα πραγματικότητα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πια να εφαρμόσει ίσως για πρώτη φορά από το 1974 κατά γράμμα το κανονισμό της Βουλής και το άρθρο 71 που αναφέρεται στον τρόπο ψηφοφορίας.
Άρα θα πρέπει το κάθε νομοσχέδιο να ψηφίζεται ή με την παρουσία τουλάχιστον 75 βουλευτών προκειμένου να υπάρχει απαρτία και με την προϋπόθεση ότι στην ολομέλεια κάθε φορά θα βρίσκονται περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ότι της αντιπολίτευσης ή με ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να διαπιστώνεται κάθε φορά ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών ή τουλάχιστον την πλειοψηφία επί των παρόντων.
Η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να στριμώξει περισσότερο την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι κάθε φορά θα θέτει θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διακριβώνεται η πλειοψηφία της κυβέρνησης. Αυτό επί της ουσίας άλλωστε προανήγγειλε χθες ο κ. Βορίδης λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση πλέον εισηγείται νομοσχέδια ως κοινοβουλευτική μειοψηφία».
Τι κερδίζει και τι χάνει η κυβέρνηση από τα νέα δεδομένα -Ξεκινά γι’ αυτην μια επώδυνη κοινοβουλευτική περίοδος
Η αναγκαστική εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής και η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα περνούν τα νομοσχέδια ακυρώνει την απειλή του Πάνου Καμμένου ότι θα καταψηφίζει τα νομοσχέδιο της κυβέρνησης και έτσι δεν θα μπορεί να νομοθετεί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειάζεται τους ΑΝΕΛ προκειμένου οι ψηφοφορίες να γίνονται με τον παλιό τρόπο.
Το κυβερνών κόμμα διαθέτει εκτός από τους δικούς του 145 Βουλευτές άλλους πέντε ανεξάρτητους που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον κ. Ζουράρι που αν και ανήκει ακόμη στους ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ρίξει κυβέρνηση της αριστεράς.
Αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες την Παρασκευή διαλυθούν ως κοινοβουλευτική ομάδα θα απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο ο κ. Ζουράρις αφού θα είναι πια ανεξάρτητος βουλευτής και όχι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο από την άλλη η νέα πραγματικότητα αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να βιώσει μια επώδυνη και δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδο αφού σε κάθε νομοσχέδιο θα είναι αναγκασμένος να επιβεβαιώνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ακόμη τον δυσκολεύει τόσο ως προς το περιεχόμενο των νομοσχεδίων που θα πρέπει να καταθέτει το επόμενο διάστημα όσο και ως προς τις τροπολογίες, καθώς πιθανή διαφοροποίηση σε όλα αυτά ενός η δύο βουλευτών θα οδηγεί την αντιπολίτευση στο να αμφισβητεί ότι έχει την πλειοψηφία της βουλής.
Τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγει την πρωτόγνωρη αυτή κοινοβουλευτική γυμναστική
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κοινοβουλευτικό μαρτύριο των συνεχών ονομαστικών ψηφοφοριών είναι να πείσει τους έξι βουλευτές που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει 151 βουλευτές και θα έχει και τυπικά την δεδηλωμένη που δεν θα μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση.
Κατά συνέπεια δεν θα χρειάζονται πλέον οι ονομαστικές ψηφοφορίες και η Βουλή θα γυρίσει στον παλιό εθιμικό τρόπο ψήφισης των νομοσχεδίων.
Ωστόσο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται πιθανό, έτσι κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται να δώσουν πολλές μάχες ονομαστικών ψηφοφοριών.
Η νέα πραγματικότητα θα ξεβολέψει και πολλούς βουλευτές που είχαν συνηθίσει να έρχονται στη Βουλή μόνο για να χτυπήσουν την κάρτα τους και σε 10 λεπτά έφευγαν. Τώρα θα είναι αναγκασμένοι να περνούν αρκετές ώρες στο κοινοβούλιο και να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για ονομαστική ψηφοφορία.
Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Iefimerida υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης «Δεν παίρνουμε πέντε χιλιάρικα το μήνα για να κόβουμε πίτες και να είμαστε συνέχεια εκτός Βουλής. Η δουλειά του βουλευτή είναι να βρίσκεται κυρίως στο κοινοβούλιο. Σε όποιον δεν αρέσει ας πάει στο σπίτι του».