Στη «μάχη» για την διαμόρφωση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου κεντράρει ο Αλέξης Τσίπρας και σε συνδυασμό με τα θετικά μέτρα για την οικονομία, επιχειρεί να αφήσει πίσω την πολιτική συμβίωση με τον Πάνο Καμμένο.
Οι… κρότοι από τις «βόμβες» που εκτόξευσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έφτασαν στο Μαξίμου, όπως και τα μαντάτα από τη Βουλή για την καταψήφιση άρθρων στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Τόσο οι δηλώσεις περί «γιάφκας» του ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσεις στις Ένοπλες δυνάμεις, αλλά και όσα είπε για την... πρόταση του πρωθυπουργού να ενταχθεί ο ίδιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (εν είδει ανταλλάγματος για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών) ήχησαν για άλλη μια φορά δυσάρεστα στην κυβέρνηση. Η «γραμμή» που έχει δοθεί, πάντως, από το Μαξίμου είναι να τηρηθεί σιωπή και να μην απαντούν στις προκλήσεις του πρώην υπουργού Άμυνας, καθώς δεν θέλουν ούτε να δώσουν συνέχεια, ούτε αυτές να αξιοποιηθούν από την αντιπολίτευση.
Βέβαιο θεωρούν ακόμη ότι «η αντιπολίτευση Καμμένου θα συνεχιστεί » με πηγές να σχολιάζουν δηκτικά στο Iefimerida ότι είναι «αφερέγγυος».
«Ανοίγματα» με πρόσωπα του Κέντρου
Σε αυτό το φόντο και διαπιστώνοντας, ταυτόχρονα, φυγόκεντρες τάσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει πια ανοιχτά για πλατιά προοδευτικά ψηφοδέλτια ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου . Οι συζητήσεις για τα ονόματα σε ο,τι αφορά στους υποψήφιους των ευρωεκλογών θα δρομολογηθούν από τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Η παρουσία , πάντως, του Σπύρου Δανέλλη, του Γιάννη Ραγκούση, αλλά και του Νίκου Μπίστη στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοδευτικές συμμαχίες, γεννά εύλογα το ερώτημα αν το εν λόγω φλερτ θα μετεξελιχθεί σε αρραβώνα. Ενώ, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και κάποιες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ με χαρακτηριστική αυτή του Λευτέρη Παπαγιαννάκη που είχε παραδοσιακές σχέσεις με την ανανεωτική Αριστερά, αλλά και η πρόσφατη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Στα… μαχαίρια με το ΚΙΝΑΛ
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα άφηνε να περάσουν ασχολίαστα όλα τα παραπάνω. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης απέδωσε τον εν λόγω σχεδιασμό της κυβέρνησης στην αποτυχία, όπως είπε,συμπόρευσης με τον Πάνο Καμμένο. «Η πολιτική αντιπαράθεση κανονικοποιείται. Δεν ανήκει στον οποιονδήποτε ο προοδευτικός χώρος. Κάποιοι κακώς έχουν την αντίληψη του νόμιμου ιδιοκτήτη της Κεντροαριστεράς» σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης.