Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι τα ελληνικά ιδρύματα που έφτασαν ψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη, για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Πρόκειται για την κατάταξη Webometrics, λίστα που περιλαμβάνει περίπου 12.000 ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε «άλμα» 30 θέσεων, σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Πλέον βρίσκεται στη θέση 217 παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει και την 71η θέση μεταξύ των 5.896 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη. Κατά την τετραετία 2015-2019 το ΕΚΠΑ έχει ανέβει 84 θέσεις.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι στη θέση 256 στη νέα κατάταξη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 354. Ακόμη, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι στη θέση 530, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 555, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στη θέση 636 και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (1.007), το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου (1.103), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1.103) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1.238).
Τη συγκεκριμένη κατάταξη την καταρτίζει η Cybermetrics, μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών. Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου. Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως, διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, σημειώνει το ΑΠΕ.
Η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται σε τέσσερις επιμέρους δείκτες:
1. Παρουσία (Presence Rank) 5%: Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google. Στο δείκτη αυτό ξεχωρίζει το ΑΠΘ που είναι 21ο στον κόσμο.
2. Απήχηση - Ορατότητα (Impact Rank) 50%: Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που αξιολογείται.
3. Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (Openness Rank) 10%. Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Στο δείκτη αυτό ξεχωρίζει το ΕΚΠΑ που είναι 26ο στον κόσμο.
4. Αριστεία (Excellence Rank) 35%. Το ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago και περιλαμβάνει στοιχεία της πενταετίας 2012-2016 σε 26 διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Δείτε αναλυτικά την κατάταξη ΕΔΩ