Μήνυμα στην Ουάσιγκτον εν μέσω των κλιμακούμενων σινοαμερικανικών εντάσεων έστειλε το Πεκίνο με την δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δυτικοί αναλυτές αποκαλούν «δολοφόνο του Γκουάμ».
Το βίντεο από την εκτόξευση στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στη νοτιοδυτική Κίνα έδωσαν στη δημοσιότητα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Με βεληνεκές 4.500 χλμ. ο DF-26 θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τη νήσο Γκουάμ, αμερικανική κτήση στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Πιστεύεται ότι μπορεί να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές. Σχεδιάστηκε για να πλήττει μεγάλους ναυτικούς στόχους, όπως αεροπλανοφόρα και σύμφωνα με κινέζους στρατιωτικούς αναλυτές μπορεί να διαφοροποιεί την τροχιά του εν πτήσει, ενώ η αναχαίτισή του είναι δυσκολότερη λόγω των δυνατοτήτων stealth που παρέχει η δομή διπλού κώνου του πυραύλου.
Η δοκιμή του πυραύλου έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Σύμφωνα με τον Σαμ Ρόγκεβιν, διευθυντή του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας του Ινστιτούτου Lowy στο Σύδνεϊ «η αμερικανική στρατιωτική πρωτοκαθεδρία αμφισβητείται ολοένα και εντονότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Η Κίνα σημείωσε μεγάλες προόδους στην στρατιωτική τεχνολογία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο DF -26 αποτελεί άλλη μια απόδειξη. Η Κίνα σκοπεύει τώρα να κάνει δύσκολη τη ζωή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού».
Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου είναι τεταμένες μετά την ποινική δίωξη που υπέβαλε η πρώτη κατά του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο ότι κλέβει αμερικανική τεχνολογία και ότι παραβιάζει τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Σημείο τριβής στις σχέσεις αποτελεί και το θέμα της Ταϊβάν, που αποσχίστηκε το 1949 από την Κίνα, αλλά η τελευταία τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της και έχει απειλήσει κατ’ επανάληψη να εισβάλει εν ανάγκη για να την προσαρτήσει. Σε πρόσφατη έκθεσή του το Πεντάγωνο υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και την πιθανότητα να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ταϊβάν.