Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο.
Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο είναι υψηλό και πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό και η Βραζιλία, ενώ απέχει πολύ από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Είναι χαρακτηριστικό οτι με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην Ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετη ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.
Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.
Η έκδοση λαμβάνει χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.
Στην Ελλάδα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα -και σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομόλογου θα βρεθεί στο 3,75% με 3,875%- το επιτόκιο να πέσει στο 3,60%.
Το επιτόκιο ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, αλλά αν η Ελλάδα καθυστερούσε και άλλο να βγεί στις αγορές θα έδινε επιχειρήματα σε όσους μιλούσαν για την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης. Η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τις ανησυχίες κάνοντας ένα μικρό αλλά αναγκαίο και πολύ προσεκτικό βήμα, προκειμένου να βγει από την απομόνωση των αγορών.
Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.
Στο 8% η συμμετοχή των hedge funds
Πέρα από την απόδοση και το κουπόνι, το ύψος των οποίων χαρακτηρίζεται ως θετική έκπληξη από το υπουργείο Οικονομικών κι απ' όσους "έτρεξαν" την έκδοση, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι μείωση της παρουσίας των "επιθετικών" επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, η συμμετοχή των hedge funds στην έκδοση του 5ετούς διαμορφώνεται σε μόλις 8% έναντι 32% στην προηγούμενη έκδοση.
Όπως είχε αποκαλύψει το economistas, ο πρωταρχικός στόχος της έκδοσης ήταν η έστω κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μείωση της συμμετοχής των "επιθετικών" επενδυτών, αφού αυτό σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή των μακροπρόθεσμων "παικτών" στα ελληνικά ομόλογα.
Τσακαλώτος: Μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι πραγματικοί επενδυτές
«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι «πραγματικοί» μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.Σε λίγη ώρα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο ίδιος στη Βουλή.