Για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόλλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών είναι από τα βασικά ζητούμενα για τη χώρα, η οποία βρίσκεται εδώ και εννέα και πλέον χρόνια σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα - στη συγκεκριμένη περίπτωση του κατώτατου μισθού -, τότε είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο των συνθηκών, που επικρατούν στην αγορά.
Δηλαδή, τα συνολικά κόστη, που επωμίζονται οι επιχειρήσεις, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές και η φορολογία (επί των κερδών, έκτακτη εισφορά, μερίσματα, κ.λπ.).
Αυτό σημαίνει ότι, για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού, να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, να μην αυξηθεί η αδήλωτη, η εκ περιτροπής και μερική απασχόληση, πρέπει να δούμε και πώς θα είναι βιώσιμες και οι επιχειρήσεις.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις θέσεις απασχόλησης και να τις αυξήσουν, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό.
Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ανάσχεση της μείωσης της ανεργίας, για λόγους, που όλοι καταλαβαίνουμε.
Σε ό,τι αφορά τον υποκατώτατο μισθό, η κατάργησή του είναι στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δεν επέφερε την αύξηση των προσλήψεων, στην οποία στόχευε ο νομοθέτης.
Τέλος, για να μην εξανεμιστεί το όφελος των εργαζομένων από την εν λόγω αύξηση, είναι μείζονος σπουδαιότητας η Κυβέρνηση να επιτύχει και την ματαίωση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα».