Σε απόγνωση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, τόσο οι γονείς των περίπου 200 μαθητών, όσο και οι εκπαιδευτικοί του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στην περιοχή του Μεταξουργείου, καθώς η ισχυρή νεροποντή που έπληξε την περασμένη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο την Αττική έφερε στην επιφάνεια μια σειρά προβλημάτων στις υποδομές του σχολικού συγκροτήματος που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.
Πλημμυρισμένες αίθουσες, επιχρίσματα τοίχων που αποκολλούνται, κολώνες που έχουν φθαρεί και διαρροή υδάτων κοντά σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις συνθέτουν το σκηνικό διάλυσης στο σχολείο του κέντρου της Αθήνας.
Ειδικότερα, η έντονη βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις αίθουσες αλλά και κοινόχρηστοι χώροι να πλημμυρίσουν με αποτέλεσμα ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Μάμαλης, να αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του χθες καθώς κρίθηκε ότι η διεξαγωγή μαθημάτων υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν ασφαλής.
Όπως εξηγεί ο ίδιος στο iefimerida, την περασμένη Παρασκευή με το πέρας των μαθημάτων διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες από τις αίθουσες παρουσιάστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα: «Αμέσως επικοινώνησα με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, προτρέποντας τες να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες και συγκεκριμένα στον καθαρισμό υδρορροών και φρεατίων καθώς και στον έλεγχο των παραθύρων και της μόνωσης. Ο φόβος μας ήταν να μην πλημμυρίσει το υπόγειο του σχολείου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση η καταστροφές θα ήταν ανυπολόγιστες».
«Πράγματι», συνεχίζει ο ίδιος, «οι δημοτικοί υπάλληλοι ήρθαν στο σχολείο και προχώρησαν σε εργασίες, ωστόσο, οι λύσεις που δόθηκαν είναι προσωρινές». «Μας διαβεβαίωσαν ότι όταν το επιτρέψει ο καιρός θα προχωρήσουν σε ενδελεχή έλεγχο και κατόπιν τον προβλεπόμενων διαδικασιών θα υπάρξει αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων», σημειώνει ο κ. Μάμαλης.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ξένια Ντάλα, υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα στο κτίριο δεν προέκυψαν τώρα, αντιθέτως χρονίζουν: «Ο διευθυντής έχει επανειλημμένα και εγκαίρως ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους. Παρόλα αυτά τίποτα δεν έγινε προκειμένου να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Τόσο τον Οκτώβριο, όσο και τον Δεκέμβριο είχε αποστείλει σχετικά έγγραφα στη ΔΕΠ του Δήμου Αθηναίων στα οποία απαριθμούσε επ' ακριβώς τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και επισκευών που πρέπει να δρομολογηθούν».
Σύμφωνα, πάντως, με τον Δήμο Αθηναίων, οι… θεραπευτικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και της χθεσινής ημέρας οπότε και στο σχολείο είχε μπει αναγκαστικό «λουκέτο» είναι ικανές να διαφυλάξουν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών τουλάχιστον μέχρι να δοθεί μια μόνιμη λύση.
«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα υπό αυτές τις συνθήκες εν έτει 2019. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα μας, έστω και τώρα», προσθέτει η κυρία Ντάλα.
Σημειώνεται ότι το 56ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, σε σχέδια του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και περατώθηκε το 1931. Στη διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός της Κομαντατούρ, ενώ μετά την απελευθέρωση στους χώρους του λειτούργησε προσωρινά ακόμα και στρατώνας.
«Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο αξίζει να συντηρηθεί και να διατηρηθεί τόσο λόγω της ιστορικής σημασίας του όσο και λόγω της σημερινής χρήσης του, μιας και λειτουργεί και ως Ανοιχτό Σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη του ωραρίου των μαθημάτων και τα Σαββατοκύριακα παραμένει ανοιχτό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό σχολείο αφού σήμερα το 70% των μαθητών είναι μη ελληνικής καταγωγής, ενώ λειτουργούμε και τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων», καταλήγει ο κ. Μάμαλης.