Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκάλυψε ότι είχε o μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.
«Ναι, συζητήσαμε με τον πρόεδρο (Τραμπ), όπως και με άλλους ηγέτες (κρατών) της περιοχής και του κόσμου», είπε ο Χουάν Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στο CNN en Español.
Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που αναγνώρισε τον 35χρονο Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο εν ενεργεία της Βενεζουέλας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επικεφαλής της Βουλής, του μοναδικού θεσμού της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Νικολάς Μαδούρο, αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη μεταβατικός πρόεδρος επιχειρηματολογώντας ότι του το επιτρέπει το Σύνταγμα.
Η αντιπολίτευση διατείνεται ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.
«Είχα συζητήσεις όχι μόνο με την αμερικανική κυβέρνηση», αλλά και με τους προέδρους Ιβάν Ντούκε (της Κολομβίας), Σεμπαστιάν Πινιέρα (της Χιλής), Μαουρίσιο Μάκρι (της Αργεντινής), και με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, απαρίθμησε ο Γκουαϊδό.
Μετά την Ουάσινγκτον, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής τάχθηκαν υπέρ της θέσης του Γκουαϊδό, ότι στις εκλογές του 2018 που κέρδισε ο Μαδούρο σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία και δεν μπορούν κατά συνέπεια να θεωρηθούν έγκυρες.
Θα στείλει ο Τραμπ στρατό στη Βενεζουέλα;
Στην ίδια συνέντευξη ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», που ήταν γραμμένη στο σημειωματάριο του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και πρόσεξαν δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της αμερικανικής προεδρίας.
Αμερικανός αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο τι σημαίνει η σημείωση αυτή, περιορίστηκε να πει ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για τον συγκεκριμένο αριθμό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, στην ερώτηση εάν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, ο Μπόλτον επανέλαβε - όπως και ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα - ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι.
«Δεν έχω πληροφορίες» για αυτό, διαβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο CNN Espanol ο Γκουαϊδό. «Αλλά βρισκόμαστε σαφώς σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.
Η πρόθεση της αντιπολίτευσης, συνέχισε είναι «να βγούμε γρήγορα» από την κρίση, αξιοποιώντας «εργαλεία» της ίδιας της χώρας. Η αντιπολίτευση έκανε ήδη «μεγάλες προσπάθειες, ψηφίζοντας, διαδηλώνοντας, οικοδομώντας πλειοψηφίες».
Ο Γκουαϊδό δήλωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει «όλες οι χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν τη θυσία του λαού της Βενεζουέλας», της βούλησής του «να προχωρήσει μπροστά», να «σώσει τη δημοκρατία».
Πέραν των ΗΠΑ, τον Γκουαϊδό υποστηρίζουν επίσης ο Καναδάς, χώρες της Λατινικής Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεναντίας η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Μαδούρο.
Και ο Μαδούρο... έπαιζε τύμπανα κόνγκα και τό ‘ριχνε στο χορό
Κι ενώ εντείνονται οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να αποχωρήσει από την προεδρία, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του ως μέλος μπάντας σάλσα και αργότερα στο χορό...
Κάμερες κατέγραψαν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας να παίζει τύμπανα κόνγκα την ώρα που μια ορχήστρα διασκέδαζε νεαρούς οπαδούς της κυβέρνησης.
Τις εικόνες ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο ίδιος ο Μαδούρο μαζί με μια λεζάντα στα Αγγλικά που ανέφερε: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΤΡΩΤΟΙ! Δεν μπορούν να μας πάρουν τη χαρά της ζωής, της απόλαυσης, του μόχθου και της εργασίας».
WE ARE INDESTRUCTIBLE! They cannot take away the joy of living, enjoying, struggling and working. pic.twitter.com/92CuII70Wo
Αργότερα ο Μαδούρο τό’ ριξε στο χορό με τη γυναίκα του, Σίλια Φλόρες.
Con el impulso que estamos dando a la Gran Misión Chamba Juvenil, vamos a incorporar a los jóvenes a los programas productivos, al estudio y al trabajo, en todos los niveles que requiera la Patria para su desarrollo. ¡Juntos lo lograremos! pic.twitter.com/OO3U9KoJOx
«Η χαρά της νεολαίας μας ήταν ορατή στην εκδήλωση. Τους εξέφραση την υποστήριξή μου», έγραφε στα ισπανικά η λεζάντα που συνόδευε το βίντεο. «Κάθε νέος στη χώρα μας πρέπει να ενταχθεί στο σχολείο, τη δουλειά και την κοινωνική προστασία. Τίποτε δεν μας σταματά!».
Ο 52χρονος Μαδούρο καταγγέλλει με κάθε ευκαιρία την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος βλέποντας σε αυτή την κίνηση ένα «πραξικόπημα» ενορχηστρωμένο και κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ.