Σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης, ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε για μια ακόμη φορά την πρόθεσή του για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.
Οι παρουσίες είχαν την σημασία τους, όχι για την «στροφή» στην πολιτική τους καριέρα, αλλά ενόψει ανασχηματισμού και κατάρτισης ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι αρκετοί - αν όχι όλοι - από τους προαναφερθέντες με κάποιο τρόπο θα συνδράμουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. Ισως δε, κάποιοι εξ αυτών να αναλάβουν και κυβερνητικούς θώκους στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως σταθερό στόχο «την προοδευτική συμμαχία με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης των δυνάμεων της Αριστεράς της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό».
Κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο με θέμα τον απολογισμό έργου του Δ. Παπαδημούλη, ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και μίλησε για την αναγκαία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό. Και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων».
Τι είπε για την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Ειρήνης
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, Οπως είπε, όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, "απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι «για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο».
Η Συμφωνία των Πρεσπών «σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Φωτογραφίες: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ-Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ