Μετ' εμποδίων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - iefimerida.gr

Μετ' εμποδίων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μετ' εμποδίων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς πέρα από το προφανές -δηλαδή την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων- όλοι οι ενδιαφερόμενοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές... στροφές πριν μπούμε στη τελική ευθεία.

Πηγές προσκείμενες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τη συνάντηση του προέδρου του Ταμείου με τον Λουκά Παπαδήμο ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά νομικά και τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν κι ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι προσεκτική καθώς δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο ούτε σε άλλη χώρα ούτε βέβαια στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή ομάδες εργασίες από το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τη Τρόικα, επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές, «Δεν μας δεσμεύει κάτι να έχουμε τελειώσει πριν τις 6 Μαΐου αλλά θα ήταν καλό να έχουμε καταλήξει» σημείωναν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι θα ήταν χρήσιμο η νέα κυβέρνηση να μπορεί να εφαρμόσει ευθύς αμέσως τις αποφάσεις και να μη χρειαστεί να επεξεργαστεί το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη περασμένη Πέμπτη είναι διαθέσιμα τα περίπου 26 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση, εκ των οποίων το 70% προορίζεται για τις ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Στη συνάντηση Παπαδήμου- Θωμόπουλου δεν συζητήθηκε η τύχη των δύο κρατικών τραπεζών, δηλαδή της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ΤΧΣ, θα πρέπει να χαρακτηριστούν βιώσιμες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με κονδύλια του Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ