Είναι η εποχή του χρόνου όπου δεν μπορείτε να ξεφύγετε με τίποτα από τον βήχα και την καταροή. Όλοι γύρω σας είναι άρρωστοι.
Φυσικά υπάρχουν λόγοι που κάποιοι άνθρωποι είναι εύκολο να κολλήσουν κάποιο κρύωμα αυτή την εποχή του χρόνου, όπως οι συγκοινωνίες, οι αγκαλιές σε έναν άρρωστο φίλο ή απλά ξεχνώντας να πλύνεις τα χέρια πριν από το μεσημεριανό γεύμα.
Αλλά η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μπορεί να ενισχυθεί με μερικούς φυσικούς τρόπους, λέει ο διατροφολόγος, Ρικ Χάι.
Σε άρθρο του στο Healthista, αποκαλύπτει πώς μπορείτε να αποφύγετε ένα χειμερινό κρύωμα.
1. Φασκόμηλο και κουφοξυλιά
«Το φασκόμηλο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και η κουφοξυλιά βοηθά στην ενίσχυση της αναπνευστικής οδού» λέει ο Χάι.
Για αιώνες, τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν μια σειρά ασθενειών και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ειδικότερα, το φασκόμηλο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες, τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που παραδοσιακά πιστεύεται ότι ενισχύουν τη μνήμη. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των αναπνευστικών προβλημάτων και χρησιμοποιείται συχνά σε οικιακά φάρμακα για να βοηθήσει κατά των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
Ο σαμπούκος ή κουφοξυλιά χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά για την ενίσχυση της αναπνευστικής οδού και την καταπολέμηση του πυρετού αλλά και για μια πιο υγιή επιδερμίδα.
Ιστορικά, τα άνθη της κουφοξυλιάς χρησιμοποιούνταν ως έλαιο έγχυσης, κρέμα για το κόκκινο ή φλεγμονώδες ή με φαγούρα δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την θεραπεία των εξανθημάτων, του εγκαύματος από τον ήλιο ή της ακμής.
Μια μελέτη που ερευνά τις επιδράσεις του σιροπιού κουφοξυλιάς για την θεραπεία λοιμώξεων της γρίπης, έδειξε ότι 60 ασθενείς ηλικίας 18-54 ετών, με συμπτώματα γρίπης, λάμβαναν 15 ml του σιροπιού ή 4 φορές την ημέρα για 5 ημέρες, είδαν μια σημαντική πρόοδο κατά μέσο όρο 4 ημέρες νωρίτερα.
2. Πολύχρωμα τρόφιμα
Τα φαγητά με ζωηρά χρώματα, όπως τα μούρα, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, το γλυκό καλαμπόκι, τα πορτοκάλια, η γλυκοπατάτα, τα παντζάρια, τα καρπούζια και οι μελιτζάνες, μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Ο Χάι έγραψε: «Οι έντονου χρώματος χρωστικές στα τρόφιμα είναι συνήθως εκεί που βρίσκεται η θεραπευτική τους δράση. Αν λοιπόν, κάνουν κηλίδες στα δάχτυλα και τα χέρια σας, είναι γενικά καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα».
Τα πολύχρωμα τρόφιμα περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε φυτά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ανοσολογικής λειτουργίας ενώ οι έρευνες αποδεικνύουν πως μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως οι καρδιοπάθειες και ακόμη και ο καρκίνος.
Και δεν χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δει κάποιος τα οφέλη. Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης εκχυλισμάτων φρούτων και λαχανικών σε περίοδο 4 εβδομάδων. Το συμπλήρωμα αυτό περιείχε αποξηραμένα φρούτα από πορτοκάλια, μήλα, ανανά και ροδάκινα ενώ από λαχανικά περιέχει καρότα, μαϊντανό, παντζάρι, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπληρώματα αυτά βελτίωσαν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μέσα στην πρώτη εβδομάδα.
3. Σούπες λαχανικών που περιέχουν βότανα και μπαχαρικά
Οι σούπες δεν είναι μόνο ωφέλιμες για να μας ζεσταίνουν κατά τους ψυχρούς μήνες αλλά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.
Αν βάλετε μέσα στην σούπα άφθονα λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα αυξήσετε την κατανάλωση φυτοθρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Για πρόσθετη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσθέστε βότανα και μπαχαρικά όπως το σκόρδο, η ρίγανη, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, καθώς αυτά έχουν αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες.
Αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν επίσης θερμογενείς ιδιότητες που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του μεταβολισμού, της κυκλοφορίας και της καύσης λίπους.
Η ρίγανη περιέχει δύο ενώσεις που ονομάζονται θυμόλη και καρβακρόλη, οι οποίες ευθύνονται για τα αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά αποτελέσματά της.
Το σαφράν προσφέρει ανακούφιση από την ατονία. Προσθέτοντας σκόρδο στην σούπα σας – όσο μπορείτε να αντέξετε εσείς και οι γύρω σας – δεν θα προσθέσετε μόνο γεύση, αλλά και αντιβακτηριακές ιδιότητες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Οι χυμοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσουν επίσης να αυξήσετε την αντιοξειδωτική σας πρόσληψη.
Τα οφέλη των χρωματιστών χρωστικών που συναντώνται σε τρόφιμα όπως τα παντζάρια, οι πιπεριές και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν στην παραγωγή νιτρικού οξειδίου, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αθλητική απόδοση και την καρδιαγγειακή υγεία.
Τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης μαγνήσιο, που βοηθά το νευρικό σύστημα και με την σειρά του, οδηγεί σε ένα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
«Η παρασκευή ενός χυμού καρότου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα» γράφει ο διατροφολόγος. Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό) το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να ενισχύσει τους βλεννογόνους και να βελτιώσει την υγεία του αναπνευστικού συστήματος.
Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά θα βοηθήσουν επίσης την υγεία του εντέρου σας και ένα υγιές έντερο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και επίσης λειτουργούν ως προβιοτικά που είναι σαν λίπασμα για τα καλά βακτηρίδια στο έντερο σας, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν – όσο καλύτερα τα βακτήρια στο έντερο σας, τόσο καλύτερα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
5. Βιταμίνες A, C και D
Όσον αφορά στην ενίσχυση, οι βιταμίνες Α, C και D μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανοσίας και είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την καταπολέμηση της λοίμωξης, υποστηρίζοντας την ακεραιότητα και την προστασία των βλεννογόνων ινών μας.
Η βιταμίνη C μπορεί να βρεθεί σε εσπεριδοειδή, κόκκινες ή πράσινες πιπεριές και λαχανικά όπως το μπρόκολο και πιθανώς γνωρίζετε ότι είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα σε υψηλές δόσεις.
Πέρυσι, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η βιταμίνη C φαίνεται να είναι ικανή να προλαμβάνει και να θεραπεύει αναπνευστικές και συστηματικές μολύνσεις ενισχύοντας διάφορες λειτουργίες ανοσοκυττάρων σε επίπεδα 100-200mg ημερησίως».
Το κάπνισμα και το στρες μπορεί να καταστρέφουν τα επίπεδα βιταμίνης C, οπότε αν είστε καπνιστής ή αν θεωρείτε πως τα επίπεδα άγχους σας αυξάνονται, ο Χάι συνιστά να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης C με συμπληρώματα.
Όσον αφορά στην βιταμίνη D, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που η ηλιοφάνεια δεν είναι συχνή, είναι εξαιρετικά σημαντική.
Φωτογραφίες: Pixabay