Μέσα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, στην πλατεία Καρύτση, εκεί που οι επαγγελματικοί χώροι κυριαρχούν στο αστικό τοπίο, υπάρχει ένα κτίριο που εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό αλλά έχει «στην καρδιά» του κάτι αλλιώτικο.
Ενα από τα διαμερίσματα, που παλιότερα ήταν ένα από τα γραφεία του κτιρίου, μεταμορφώθηκε σε κατοικία από τον αρχιτέκτονα Φώτη Ζαπαντιώτη, ο οποίος για το έργο τιμήθηκε στα Βραβεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Ε.Ι.Α για τα υλοποιημένα έργα της περιόδου 2013-2017.
Το διαμέρισμα παρόλο που αποτελεί μέρος μιας πυκνοκατοικημένης γειτονίας, απολαμβάνει μοναδική και ανεμπόδιστη θέα. Οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Αθήνα, τους γρήγορους και τους αργούς ρυθμούς της, σαν αθόρυβοι παρατηρητές. Μπροστά στα μάτια τους ξετυλίγονται η πλατεία Κλαυθμώνος, τα ιστορικά κτίρια, αλλά και το εμβληματικό κτίριο του Sir Basil Spence στην οδό Σταδίου.
Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν η ανακαίνιση των πρώην γραφείων να στοχεύει στην εμπορική αξιοποίηση μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ετσι, η διαμόρφωση βασιζόταν στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στο σχετικά μικρό μέγεθος του διαμερίσματος και στη θέα του.
Η ίδια η δομή της κατοικίας καθορίζει το πλαίσιο της. Στόχος ήταν ένα ελεύθερο και ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στον ιδιοκτήτη και τον φιλοξενούμενο να αντιληφθεί την πλήρη έκταση του διαμερίσματος.
Γι’ αυτό το διαμέρισμα αποτελείται από τρεις βασικές κινήσεις-επιλογές:
Η ρέουσα κάτοψη διασφαλίζει την εκμετάλλευση των χώρων με τις δραστηριότητες του χρήστη να διαχωρίζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται.
Η απομάκρυνση όλων των δομικών στοιχείων από την πρόσοψη του διαμερίσματος κατευθύνει φυσικά το βλέμμα προς το βορρά και τη θέα της πόλης, ενώ η παράλληλη διάταξη όλων των λειτουργιών ως προς την όψη (κουζίνα, χώρος αποθήκευσης, λουτρό, υπνοδωμάτιο), άφησε ελεύθερη την ζώνη των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, χώρος εργασίας-φαγητού), δημιουργώντας οπτικές ροές και ανοίγματα προς την Αθήνα σχεδόν απ’ όλους τους χώρους.
Η ανακαίνιση βασίστηκε σε δύο εγκάρσιους άξονες σε σχήμα Τ που οργανώνουν τον χώρο διαχωρίζοντας και ενοποιώντας τους λειτουργικούς χώρους. Ο γραμμικός τοίχος αποκτά ισχυρή υλική υπόσταση (εμφανές σκυρόδεμα), υλοποιείται πάνω στον βασικό άξονα της εισόδου και οδηγεί στο κέντρο της κατοικίας. Συμπληρωματικά του στοιχείου του τοίχου, αρθρώνονται το τριγωνικό ξύλινο πρίσμα των λειτουργιών της κουζίνας και του αποθηκευτικού χώρου, καθώς και του ξύλινου επίσης στοιχείου σχήματος U, που περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο.
Τα υλικά ταιριάζουν απόλυτα με το διαμέρισμα, γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκαν φυσικά, γήινα και ακατέργαστα υλικά, που αναδεικνύουν το έργο.
Πληροφορίες έργου
Τίλος Έργου: Loft στην Πλατεία Καρύτση
Αρχιτέκτονας: Φώτης Ζαπαντιώτης
Μηχ/νική μελέτη: ECOENERGY / Δημήτρης Τόλης
Επίβλεψη: Φώτης Ζαπαντιώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης
Τοποθεσία: Αγ. Γεωργίου Πλ. Καρύτση, Αθήνα
Συνολική επιφάνεια: 67τμ.
Έτος σχεδιασμού: 2016
Έτος κατασκευής: 2017
Φωτογραφίες: George Fakaros (zapantiotisfotis. com)