Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια απουσίας η Θεσσαλονίκη αποκτά και πάλι Σχολή Ξεναγών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει πολύ σύντομα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης του υπουργείου Τουρισμού, Περσεφόνη Τρίχα, πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ένας νέος δημιουργικός κύκλος στον χώρο της επαγγελματικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εξασφαλίζει την υψηλή κατάρτιση των ξεναγών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες της Ελλάδος.
Οι διαδικασίες για τη λειτουργία της σχολής ολοκληρώνονται και σύντομα θα ανακοινωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν.
Η σχολή φιλοξενείται σε ένα κτίριο ιστορικής σημασίας, στην οδό Ηλιάδος, το οποίο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ενδιαίτημα των καθηγητών ιεροδασκάλων της Μονής Λαζαριστών.
Η Θεσσαλονίκη με χαρά άκουσε τα νέα για το άνοιγμα της Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε κ.Τρίχα;
H υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, έθεσε προτεραιότητα, από την πρώτη στιγμή, την πλήρη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που στο παρελθόν είχε απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί και έκανε πράξη την επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών που αδικαιολόγητα είχαν κλείσει το 2010. Το 2017, με απόφαση της υπουργού, άνοιξε η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και ήδη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, ώστε το 2019 να ξεκινήσει να λειτουργεί και η Σχολή Ξεναγών της Θεσσαλονίκης.
Τι αλλάζει με τη λειτουργία της σχολής στον χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης;
Ανοίγεται ένας νέος δημιουργικός κύκλος στον χώρο της επαγγελματικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουμε την υψηλή κατάρτιση των ξεναγών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες μας. Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Διαθέτει μοναδική ιστορία και πολιτισμό με παγκόσμια ακτινοβολία που επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας και να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας. Χρειαζόμαστε τους επαγγελματίες ξεναγούς, οι οποίοι είναι καταρτισμένοι, ώστε να προβάλλουν σωστά τον αρχαιολογικό και μουσειακό πλούτο της χώρας μας. Είναι μία μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και αντανακλά το πιο φιλόξενο πρόσωπο της χώρα μας διεθνώς.
Από τη μακρόχρονη εμπειρία σας στο χώρο του τουρισμού, πιστεύετε ότι η σχολή Ξεναγών είναι εκ των ων ουκ άνευ;
Οι Σχολές Ξεναγών έχουν ουσιαστικό ρόλο και έργο στην τουριστική εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας και στις υπηρεσίες που παρέχουμε προς τους επισκέπτες μας οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την εκπληκτική μας χώρα. Στην Ελλάδα, κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το υψηλότερο επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον κλάδο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν όλα τα εφόδια ώστε να εργαστούν στο επάγγελμα του ξεναγού στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Στηρίζει την ελληνική οικονομία, και συμβάλλει σε περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και σε περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στην εν λόγω σχολή;
Η σχολή είναι διετούς διάρκειας. Δεκτοί γίνονται ύστερα από επιλογή κατόπιν μοριοδότησης Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της Ε.Ε. εφόσον διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιηθεί η ανάγκη για ξεναγήσεις στις λεγόμενες «σπάνιες γλώσσες» για τις οποίες η αγορά παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Το 70% των θέσεων θα καλυφθεί από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού Λυκείου και το 30% από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του τίτλου σπουδών που κατέχουν, πρέπει να έχουν πιστοποιημένη άριστη γνώση επιπέδου Γ2/C2, τουλάχιστον μιας, πέραν της ελληνικής, ξένης γλώσσας. Θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση από το υπουργείο, μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν όλες τις πληροφορίες για την υποβολή της αίτησης φοίτησής τους στη Σχολή.