To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Οι πρώτες αντιδράσεις αποτυπώνουν θετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Η ψήφος στην Ελλάδα ρυθμίζει μια φιλονικία 27 χρόνων για τη Μακεδονία», μεταδίδει το BBC, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Βουλή στήριξε οριακά τη μη δημοφιλή συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Για «ιστορική συμφωνία» κάνει λόγο ο Guardian σημειώνοντας ότι οργισμένες φωνές περί «προδοτών» από εθνικιστές που αντιτίθονταν ακούστηκαν στην ανοικτή ψηφοφορία.
«Οι Έλληνες επικυρώνουν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας – Νίκη για τη Δύση», αναφωνούν οι New York Times.
Και σημειώνουν: «Ξεπερνώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη εσωτερική αντίδραση Έλληνες βουλευτές ψήφισαν για να βάλουν στην άκρη ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η ψήφος 153 υπέρ και 146 κατά της ελληνικής Βουλής ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για το βόρειο γείτονα της Ελλάδας να ενταχθεί υπό το νέο όνομα στο ΝΑΤΟ και πιθανώς στο ευρωπαϊκό μπλοκ ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας. (...) Η φαινομενικά περίπλοκη διαμάχη για το όνομα έγινε δοκιμασία γεωπολιτικής δύναμης μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίαςαπό την άλλη στα μονίμως ασταθή Βαλκάνια. Η προσπάθεια της Ελλάδας και του γείτονά της να τα βρουν ήταν επίτευγμα που κατέρριψε το μύθο του πανίσχυρου Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξαπολύει κεραυνούς στις ανυπεράσπιστες δυτικές δημοκρατίες. Μολονότι ο κ. Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να αναμειγνύεται στη Δύση, το αποτέλεσμα υπογράμμισα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό μοντέλο που θα ανταγωνιστεί την ευημερία και τις δυτικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η “Μακεδονία” δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει το μέλλον της.»
«Η κόντρα για το όνομα της βαλκανικής δημοκρατίας της "Μακεδονίας" μπήκε στην άκρη», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
To Der Spiegel μεταδίδει: «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια συγκρούσεων, το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε "Βόρεια Μακεδονία". Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ το περασμένο καλοκαίρι». To γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η διαμάχη για το όνομα ξεκίνησε από το 1991 που η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητη ως πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί Έλληνες φοβήθηκαν ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να έχει εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Σε αντάλλαγμα μετά την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα δεν θα αντιταχθεί πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.
Για το πρακτορείο Bloomberg ο Αλέξης Τσίπρας «εξήλθε νικητής από μια θυελλώδη εβδομάδα με ψήφο εμπιστοσύνης, βίαιες διαδηλώσεις, διάλυση κομμάτων -όλα προήλθαν από το θέμα που κυριάρχησε στην πρόσφατη πολιτική ατζέντα στη χώρα: το μακεδονικό».
Η ψήφος στην ελληνική Βουλή, σημειώνει η γαλλική Le Monde, «βάζει τέλος σε μια διπλωματική έριδα που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».
Με εκτενές άρθρο το περιοδικό Le Point αναφέρεται στην επικύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ηταν μια κρίσιμη ψηφοφορία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ στη μικρή βαλκανική δημοκρατία που ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία», προλογίζει το δημοσίευμα.
«Την ίδια ώρα που μερικές εκατοντάδες Έλληνες είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τη βροχή έξω από το Κοινοβούλιο, μια πλειοψηφία 153 βουλευτών έθεσε τέλος σε κοντά 30 χρόνια διαμάχης ανάμεσα στους δύο γείτονες» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αναφέρεται επίσης στο Τwitter του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου «χαιρέτισε άμεσα "μια ιστορική μέρα" θεωρώντας ότι μέσα από την ψήφο ανοίγει "μια νέα σελίδα στα Βαλκάνια"», προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ, είναι «ο βασικός αρχιτέκτονας αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη».
Το δημοσίευμα δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες από την έντονη ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά τις 40 ώρες συζήτησης στη Βουλή και κατά την καταμέτρηση των ψήφων, και παραθέτει και τη δήλωση στο ραδιόφωνο «Το Κόκκινο», του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Σήμερα είναι ιστορική μέρα, λύσαμε ένα θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες που ανοίγει μια νέα περίοδο όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις αλλά και για τα Βαλκάνια».
Τα Βρετανικά ΜΜΕ
Με μικρή διαφορά ψήφισαν οι Έλληνες βουλευτές την στήριξη μίας ιστορικής συμφωνίας με την «Μακεδονία», που βάζει τέλος στην 27χρονη διαμάχη για την ονομασία της βόρειας γειτονικής χώρας, αναφέρει το BBC, σχολιάζοντας την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με ψήφους 153-146, παρά την ευρεία λαϊκή αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται εντονότερα στην Μακεδονία, το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, λέει το BBC. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ψηφοφορία, ότι θα είναι «ένα ιστορικό βήμα» που θα βάλει τέλος στα «30 χρόνια υποκρισίας», καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή οι γείτονες θα γίνουν φίλοι και σύμμαχοι.
Αναφέρεται επίσης, σε διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αλλά και σε μέλη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής που φώναζαν κατά διαστήματα «προδότες». Ακόμη εξηγεί ότι μετά τη σημερινή ψηφοφορία η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρεια Μακεδονία, εν συντομία, και ότι θα επιτρέψει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η εφημερίδα Guardian με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικύρωσαν την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας σε μία ιστορική ψηφοφορία», γράφει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου υποστήριξε την συμφωνία, καθώς εθνικιστές που αντιτίθενται σε αυτή φώναζαν θυμωμένα «προδότες». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα (153 υπέρ, 146 κατά και ένα παρών) εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων. Όπως υποστηρίζει η πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη δεκαετιών, αν και οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας ήταν έντονες. Επικαλείται δηλώσεις του πρωθυπουργού στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, με την οποία καλούσε τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία, ενώ γράφει για την χθεσινοβραδινή διαδήλωση με επεισόδια, στην οποία οι διαδηλωτές την χαρακτήρισαν «εθνικό ξεπούλημα» και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σε σημερινό της δημοσίευμα, αλλά πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η εφημερίδα Independent με τίτλο «Γιατί η Μακεδονία σκέφτεται την αλλαγή του ονόματός της και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;» γράφει ότι με τη σημερινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή οι δύο χώρες θα βάλουν τέλος σε εντάσεις πολλών μηνών και ότι αποκαθίστανται οι σχέσεις των δύο χωρών, γεγονός που θα επιτρέψει στην «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς την αντίθεση της Αθήνας.
Αναφέρεται ακόμη, στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επικύρωση της συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια, αλλά και στην αρχή της προσπάθειας από τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, με την υπογραφή της αρχικής συμφωνίας στις 12 Ιουνίου 2018, που έδινε την ευκαιρία για να «επαναρυθμιστούν» οι διμερείς σχέσεις.
Πώς είδαν την συμφωνία τα ρωσικά ΜΜΕ
Ολα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι κατ' αυτόν τον τρόπο εγκρίθηκε η μετονομασία της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία.
Ιδιαίτερα εκτενής είναι η αναφορά της οικονομικής εφημερίδας Vedomosti, η οποία στο δημοσίευμά της με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει : «Στην Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία υποστήριξε μόνο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και καθοριστικής σημασίας ήταν οι ψήφοι μεμονωμένων βουλευτών άλλων κομμάτων», ενώ «στην αντιπολίτευση δεν αρέσει η οποιαδήποτε χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’ σε σχέση με την ονομασία της γειτονικής χώρας, καθώς και το ότι με την έγκριση της συμφωνίας, η Αθήνα στερείται τον κύριο μοχλό επιρροής της στα Σκόπια , όπως είναι το δικαίωμα του βέτο σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα την εφημερίδα The New York Times, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «νίκη της Δύσης» «η οποία εδραίωσε τις θέσεις της στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας».
Η εφημερίδα Rossiskaya gazeta, που απηχεί τις απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης, στην εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών», υπενθυμίζει ότι η συμφωνία «δίνει το ‘πράσινο φως’ στην επίσημη αναγνώριση από την Αθήνα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με τη νέα της συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο στην βαλκανική αυτή χώρα για το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ».
Η εφημερίδα γράφει ότι «έπειτα από θυελλώδεις τοποθετήσεις, στην πορεία των οποίων οι εκπρόσωποι όλων των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπέρ της κύρωσης της «ιστορικής συμφωνίας « ψήφισαν 153 βουλευτές, κατά 146 και ένας δήλωσε παρών».
Αναφερόμενη μάλιστα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , η εφημερίδα συμπεραίνει ότι «δεδομένου ότι στην Βουλή των Ελλήνων συνεδριάζουν 300 βουλευτές, οι θιασώτες της διευθέτησης της 27ετούς διένεξης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία του κράτους της Μακεδονίας, πρακτικά εξασφάλισαν προς όφελος τους την ελάχιστη υπεροχή σε ψήφους». Αναφερόμενη στην ελληνική βουλή γράφει στη συνέχεια ότι «Η διαίρεση που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων , γίνεται πιο αισθητή στην κοινωνία, η οποία αντιμετωπίζει με υπέρμετρη ευαισθησία το ‘μακεδονικό ζήτημα’».
South China Morning Star: Τέλος σε διαμάχη 30 ετών
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας- της «Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»- μετά και την ανάλογη έγκριση της αλλαγής του ονόματος από τους βουλευτές της πΓΔΜ», γράφει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Star.
«Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε μια σειρά συγκρούσεων που είχε δηλητηριάσει επί 30 χρόνια τις σχέσεις μεταξύ των γειτόνων και ανοίγει το δρόμο για τα Σκόπια να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» γράφει η κινεζική εφημερίδα και παραθέτει το ιστορικό της διαμάχης: Η Ελλάδα απέρριψε το όνομα «Μακεδονία», που υιοθετήθηκε από τη χώρα μετά την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια, καθώς η Μακεδονία είναι το λίκνο της αρχαίας αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μέχρι τώρα, πάντως, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της τίτλο, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γράφει η South China Morning Star.
TV5 monde
«Το ελληνικό Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2019, μια από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποφάσεις της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, επικυρώνοντας την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής Μακεδονίας, παρά την αντίσταση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης».
Με τα λόγια αυτά το γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι «TV5 monde» προλογίζει στην ιστοσελίδα του το «ναι» της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το δημοσίευμα δίνει αποσπάσματα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτή τη συμφωνία η Ελλάδα (...) ξαναβρίσκει την ιστορία της, τα σύμβολά της, την παράδοσή της (...) Είναι καιρός πλέον να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του εθνικισμού και να κοιτάξουμε προς τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» φέρεται να λέει ο Α. Τσίπρας, κατά τον οποίον « η ελληνική κοινή γνώμη έχει συνεχώς εξαπατηθεί», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνει παράλληλα το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, από την άκρα δεξιά, τους σοσιαλιστές και τους κομμουνιστές και έως το μεγάλο σχηματισμό της ΝΔ (78 βουλευτές) έχουν σκληρή διαφωνία με τη συμφωνία.
Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (153 ψήφους) για την επικύρωση της συμφωνίας, καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο τουρκικός Τύπος
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο αναφέρεται με εκτενή άρθρα ο τουρκικός Τύπος.
Το πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών για την ονομασία και ανοίγει ο δρόμος για να ενταχθεί η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις που έκαναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και στα συγχαρητήρια που εξέφρασαν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.
Στον ιστότοπο της εφημερίδας Hurriyet, η είδηση για την υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι πρώτο θέμα στα διεθνή. Αφού δίνει ένα σύντομο ιστορικό, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Ελλάδα και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, η Μακεδονία αναμένεται επίσημα να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εξάλλου, η Daily Sabah γράφει ότι η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, με την πΓΔΜ να μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία και την Αθήνα να αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις διαδηλώσεις, σημειώνοντας ότι «μόνο μερικές δεκάδες αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή» και συμμετείχαν σ’ αυτές.