Έως τις 13 Ιανουαρίου ο Πάνος Καμμένος ήταν ακόμη υπουργός Άμυνας και τώρα κινδυνεύει να γίνει ανεξάρτητος βουλευτής, αρχηγός χωρίς (κοινοβουλευτικό) κόμμα.
Επομένως, όσο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει να μείνει εκτός παιχνιδιού, να μείνει δηλαδή χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και να υποβιβαστεί μέσα σε λίγες ημέρες από υπουργός Άμυνας σε απλό ανεξάρτητο βουλευτή, τόσο τα βάζει με τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι Τσίπρας-Βούτσης μεθοδεύουν αυτό το σενάριο, στην ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών:
«Ισως μιλάω για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ γιατί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Βούτσης επεξεργάζονται τη διάλυση του κόμματος, όπως έγινε με το Ποτάμι».
Λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, επανέλαβε τις ίδιες καταγγελίες, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Θέμα 104,6:
«Δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια. Νιώθω προδομένος. Ας μείνουν με τις καρέκλες. Έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε», είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Η ανησυχία του κ. Καμμένου πυροδοτήθηκε όταν ενημερώθηκε ότι ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, γνωστοποίησε την Πέμπτη μια πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής που ακυρώνει κάθε αντίμετρο του προέδρου των ΑΝΕΛ για να αντιμετωπίσει τις απώλειες βουλευτών.
Οι πέντε «εκλεγμένοι»
Στο άρθρο 15, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρεται ρητά:
«O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτειας».
Αυτό σημαίνει ότι με τη μεταγραφή του Αριστείδη Φωκά ο Πάνος Καμμένος αύξησε την ΚΟ των ΑΝΕΛ σε έξι βουλευτές, αλλά δεν συνυπολογίζεται, αφού ο κ. Φωκάς προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων. Επίσης, οι ΑΝΕΛ θα χάσουν σύντομα και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, αφού μόλια ψηφίσει, όπως έχει δεσμευτεί, τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα παραδώσει την έδρα του στη Β’ Αθηνών. Εκεί πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ και έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι ο κ. Καμμένος, εξαιτίας του Θανάση Παπαχριστόπουλου, θα μείνει με λιγότερους από 4 εκλεγμένους με τους ΑΝΕΛ βουλευτές και θα χάσει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και τα προνόμια της θέσης. Γι' αυτό έχει απασφαλίσει, γιατί πιθανόν εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί από τους ΑΝΕΛ, για να απογυμνώσουν τον ίδιο.
Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «πραξικόπημα» του κ. Βούτση.
«Θέλει να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό που λέει ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία του ότι «θέλουν να διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ».
«Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.