Παρά τις «συμβουλές» των Ευρωπαίων για λελογισμένες αυξήσεις, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία δεν πατάει ακόμα καλά στα πόδια της, παρά τις εισηγήσεις από την αγορά για αυτοσυγκράτηση, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μεγάλες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό «βλέποντας» προς τις κάλπες που κοντοζυγώνουν.
Έτσι, ενώ έως πριν από μερικά 24ωρα το βασικό σενάριο προέβλεπε αύξηση 7%, πλέον οι πληροφορίες λένε για 8% ή 8,5%, δηλαδή για αυξήσεις κοντά στα 50 ευρώ. Έμποροι και μικρομεσαίοι έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής στα επίπεδα των 751 ευρώ ως το 2022, αλλά με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, έτσι ώστε να μη γονατίσουν οι επιτηδευματίες.
«Και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι. Βέβαια το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από το πέρας του πρωινού γύρου διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με φόντο τις εισηγήσεις για αυξήσεις από 5% ως 10%.
Τι συνέβη, όμως, στην Πορτογαλία, που έχει γίνει η… σημαία της κυβέρνησης; Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒ είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Οι αμοιβές συνεχίζουν να αυξάνουν παρά την πτώση της παραγωγικότητας, που προοιωνίζεται απώλεια ανταγωνιστικότητας και κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Επίσης, οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το Μνημόνιο το 2015 (+20% περίπου) έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μέσων αμοιβών (+6,5%), αλλά και προκαλέσει σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας (- 5,6%). Αντίθετα, στην διάρκεια της ίδιας περιόδου (2015 – 2018) στην Ισπανία οι αμοιβές (+1,5%) συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας (+1,3%), περιορίζοντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (-0,9%), με την Ισπανία να καταγράφει καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Αποκαλυπτική είναι, επίσης, η επιστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προς το υπουργείο Εργασίας, με την οποία επισημαίνει ότι τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κατάστασης του κλάδου δεν επιτρέπουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 5%, καθώς το εργασιακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία υπεισέρχεται κατά 30% στο κόστος παραγωγής, επομένως, απαιτείται αυτοσυγκράτηση από πολιτεία, εργοδότες, εργαζόμενους, ώστε κάθε αύξηση να είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες του κλάδου.
Σημειωτέον, ότι με βάση τα στοιχεία που συμπεριέλαβε η Κομισιόν στην πρώτη Έκθεση Αξιολόγησης, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εργοζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και συγκεκριμένα το 21% των απασχολούμενων.