«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας στο ιταλικό κανάλι RAI και την Ελιζαμπέττα Καζαλόττι.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι στην πολιτική πρέπει να είσαι αποφασισμένος να θυσιάσεις μερικά πράγματα για το καλό του τόπου σου και αυτό οδήγησε τον ίδιο στην απόφαση αυτή.
Αναφερόμενος στην πρόταση που έχει ακουστεί για δημοψήφισμα, τόνισε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα για τις μεγάλες εθνικές πολιτικές, ούτε για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τέλος, στο ερώτημα αν δέχθηκε πιέσεις ή απειλές από τη στιγμή που είναι υπέρ της Συμφωνίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για απειλές, μερικές εκ των οποίων είναι έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο, αλλά ο ίδιος μπορεί να τις αντέχει γιατί έχει πίστη σ’ αυτό που κάνει.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Θα πεις «Ναι» στη συμφωνία. Γιατί το κάνεις και τι σημαίνει για σένα;
Το σημαντικό είναι όταν είσαι στην πολιτική να είσαι αποφασισμένος να θυσιάσεις μερικά πράγματα για το καλό του τόπου σου. Εμένα αυτό με οδηγεί, και αυτή είναι η απόφασή μου. Πιστεύω ότι η εκκρεμότητα με την πΓΔΜ πρέπει να τελειώσει. Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και θυσιάζω το κομματικό μου περιβάλλον, ηττάμαι στα κομματικά ζητήματα για να νικήσει η χώρα μου σ αυτό που το θεωρώ πολύ σημαντικότερο.
Αυτό σημαίνει ότι είναι με τον κ. Τσίπρα;
Εγώ προφανώς δεν είμαι με τον κ. Τσίπρα. Οι κυβερνήσεις όμως έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι και αυτοί πρέπει να ζήσουν καλύτερα. Και στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ.
Όσοι υπερασπίζονται το «Όχι» μιλάνε για δημοψήφισμα
Νομίζω ότι θα είναι αστείο να υποστηρίξει κανείς ότι μια χώρα πρέπει να κάνει ένα δημοψήφισμα για το όνομα μιας άλλης χώρας. Και πιστεύω ότι σ’ αυτή την ιστορία που έχει ξεκινήσει με τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους τομείς. Δεν μπορείς να κάνεις δημοψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορείς να κάνεις δημοψήφισμα για τις μεγάλες εθνικές πολιτικές.
Από τη στιγμή που αποφάσισες να ψηφίσεις «Ναι» στη Συμφωνία δέχθηκες πιέσεις ή και απειλές;
Πιέσεις πάντα υπάρχουν και μερικές από αυτές είναι καλοδεχούμενες. Μπορεί ο κόσμος να σε πιέζει να σε προκαλεί να τον ακούσεις, αλλά στην περίπτωση του εθνικού αυτού ζητήματος υπήρξαν και πιέσεις που ξεπεράσαν την κόκκινη γραμμή. Πιέσεις που είναι έξω από το δημοκρατικό πλαίσιο. Αλλά, μπορείς να τις αντέχεις αν έχεις πίστη σ’ αυτό που κάνεις.