«Κανένα άλλο βιβλίο δεν εσκόρπισε εις την Ελληνικήν οικογένειαν τόσην ευτυχία», έλεγε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για τα περιοδικά και τα βιβλία του Νικολάου Τσελεμεντέ.
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές θεωρείται το σύμβολο της ελληνικής κουζίνας. O οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστική που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1932 και φέρει το όνομά του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών και το βιβλίο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Έκτοτε κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον τόπο μας αποκαλείται κοινώς «τσελεμεντές» και καθόλου άδικα!
Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ήταν ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας. Με την ευρυμάθεια, τη μεθοδικότητα, το όραμα και την αγάπη του για τους πειραματισμούς καθόρισε τις γευστικές μας προτιμήσεις, καταφέρνοντας να δώσει στην ελληνική κουζίνα μια σαφή ταυτότητα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα από τα βιβλία του καταλαβαίνει αμέσως πόσο επηρεάστηκε από την Γαλλική κουζίνα, καθώς είναι πασίγνωστό ότι, ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε σε μια ολόκληρη χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ και τόσα άλλα! Η μαγειρική του δέχθηκε όμως επιρροές και από τα ταξίδια του για σπουδές στις Η.Π.Α, όπου ήρθε σε επαφή με διάφορες εθνικές κουζίνες και είχε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με υλικά που δεν είχε ξανασυναντήσει ποτέ.
Η μαθητεία του Τσελεμεντέ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ τον βοήθησε να ανανεώσει ριζικά την ελληνική κουζίνα με έθνικ στοιχεία και να συστήσει στο εγχώριο κοινό πινελιές γαλλικής, δυτικοευρωπαϊκής, ασιατικής, μεξικανικής, ακόμα και αφρικανικής κουζίνας, αφήνοντας κληρονομιά αυτό που είπαν αργότερα «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα»! Δεν παρέλειψε όμως να εμπλουτίσει τη μαγειρική του και με την αρχαία ελληνική παράδοση καθώς είχε μελετήσει ενδελεχώς την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων αναβιώνοντας παλιές διατροφικές συνήθειες και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, και συνήθιζε να δίνει στις δημιουργίες του αρχαιοπρεπή και ποιητικά ονόματα, προσέχοντας ιδιαιτέρως να είναι εύηχα.
Η επιτυχία του Νικόλαου Τσελεμεντέ είναι ότι κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να αγαπήσουν τη μαγειρική και να εκτιμήσουν το καλό φαγητό. Όπως συνήθιζε να λέει και ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, αυτός ο Τσελεμεντές «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό»!
Τα Παραπολιτικά, θέλοντας να τιμήσουν τον «Συνταγματάρχη της Ελληνικής Κουζίνας» αλλά και να χαρίσουν σε όλους τους αναγνώστες μια σημαντική εκδοτική προσφορά, σας προσφέρουν από αυτό το Σάββατο, 26 Ιανουαρίου, μια ανανεωμένη και εύχρηστη έκδοση των αυθεντικών συνταγών «δια χειρός» Νικόλαου Τσελεμεντέ! Στην εκπληκτική αυτή έκδοση, που αποτελείται από 6 πολυτελείς, σκληρόδετους, έγχρωμους τόμους, θα βρείτε μια ανανεωμένη συλλογή με τις πιο αγαπημένες συνταγές του «πατριάρχη» της ελληνικής γεύσης, για κάθε γαστρονομική περίσταση!
Απολαύστε:
- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
- ΖΥΜΑΡΙΚΑ
- ΓΙΟΡΤΙΝΑ
- ΓΛΥΚΑ
- ΓΛΥΚΑ
- ΠΙΤΕΣ - ΟΡΕΚΤΙΚΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - ΡΥΖΙ
- ΣΑΛΑΤΕΣ - ΣΟΥΠΕΣ
- ΚΡΕΑΤΙΚΑ
- ΨΑΡΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
- ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ – ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Οι συνταγές του μεγάλου σεφ προσαρμόστηκαν στη γλώσσα και στις μονάδες μέτρησης και έτσι δεν θα χρειαστείτε καμία άλλη βοήθεια για να τις απολαύσετε, εκτός βέβαια από εκλεκτά υλικά! Στον πρώτο τόμο που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο περιλαμβάνονται 132 συνταγές για το καθημερινό σας τραπέζι, που θα λύσουν, με τον πιο δημιουργικό τρόπο, το πρόβλημα: «Τι να φάμε σήμερα»!