H οχυρωμένη, οργανωμένη πόλη της αρχαίας Τυμφαίας στο Καστρί Γερβενών [εικόνες] - iefimerida.gr

H οχυρωμένη, οργανωμένη πόλη της αρχαίας Τυμφαίας στο Καστρί Γερβενών [εικόνες]

Kαστρί
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προγραμματική σύμβαση για την συνέχιση των εργασιών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί Γρεβενών, υπέγραψε με το υπουργείο Πολιτισμού και το ΑΠΘ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος της πανεπιστημιακής ανασκαφής, με θέμα «την αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Ακρόπολη, αρχιτεκτονικά και οικοδομικά κατάλοιπα και καταγραφή των ευρημάτων».

Όπως σημείωσε ο κ. Καρυπίδης, η χρηματοδότηση του έργου είναι 50.000 ευρώ και γίνεται από πιστώσεις που διαθέτει η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό.

Η ανασκαφή στην περιοχή Καστρί Γρεβενών, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα της βορειοανατολικής Πίνδου έφερε στο φως μια οχυρωμένη πόλη της αρχαίας χώρας των Τυμφαίων

Το ερευνητικό και ανασκαφικό έργο θα εκτελέσει ομάδα αρχαιολόγων του ΑΠΘ, ενώ ως άμεση προτεραιότητα είναι η μελέτη των λειψάνων, των αρχαίων οικοδομημάτων στην αρχαία ακρόπολη, στο Καστρί Γρεβενών, προκειμένου να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του πολιτισμού των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Πίνδου.

Στην αρχαία οχυρωμένη ακρόπολη στο Καστρί αναγνωρίστηκαν κατά τις προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους τα οικοδομικά λείψανα του πετρόχτιστου άστυλου ναού, μιας δωρικής στοάς και ενός ακόμη μεγάλου οικοδομήματος, καθώς και τμημάτων της οχύρωσης με κυριότερο στοιχείο τη Δυτική Πύλη, στην περιοχή πίσω από το ναό.

Η συνολική διάρκεια του έργου που ορίζει η σύμβαση είναι σε 18 μήνες.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ύπαρξη αρχαίου ναού στην περιοχή καθώς και άλλων μνημεωδών κτίρια, χτισμένα με τέτοιο τρόπο που αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για οργανωμένη πόλη

Η ανασκαφή στην περιοχή Καστρί Γρεβενών, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα της βορειοανατολικής Πίνδου έφερε στο φως μια οχυρωμένη πόλη της αρχαίας χώρας των Τυμφαίων.
Παρά τη δυσκολία των ανασκαφών εξαιτίας της δύσβατης περιοχής, της αλλοίωσης των ευρημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή και των πιθανών λιθοκλοπών, με την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν τα λείψανα μιας οργανωμένης ακρόπολης.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ύπαρξη αρχαίου ναού στην περιοχή καθώς και άλλων μνημεωδών κτίρια, χτισμένα με τέτοιο τρόπο που αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για οργανωμένη πόλη.
Η άποψη αυτή ενισχύεται με τα κεραμικά και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Η κατασκευή των κτιρίων τοποθετείται χρονικά από τα τέλη του 4ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., ενώ η καταστροφή τους υπολογίζεται πως πραγματοποιήθηκε γύρω στο 150 π.Χ.

Η κατασκευή των κτιρίων τοποθετείται χρονικά από τα τέλη του 4ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Οι μέχρι τώρα αρχαιολογικές ενδείξεις δεν μπορούν να αποκαλύψουν ποια ήταν η θεότητα στην οποία ήταν αφιερωμένος ο ναός της πόλης. Ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι στην περιοχή Καστρί ήταν χτισμένη μια σπουδαία πόλη της αρχαίας Τυμφαίας, με στρατηγική θέση για την επικοινωνία των αρχαίων πόλεων της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καστρί Γρεβενά αρχαιολογική σκαπάνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ