Την αρχή του τέλους της αριστερής κυριαρχίας στη Λατινική Αμερική και την έλευση μιας νέας εποχής με αδιάφθορες συντηρητικές κυβερνήσεις εξήγγειλε στο Νταβός ο λαϊκιστής πρόεδρος της Βραζιλίας.
Αλλά το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του Ζαϊχ Μπολσονάρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισκιάστηκε από ένα σκάνδαλο, που παίρνει διαστάσεις στη Βραζιλία με αρνητικό πρωταγωνιστή έναν από τους γιους του, τον προσφάτως εκλεγέντα γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου.
Την ώρα που ο πρόεδρος της Βραζιλίας -ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να βάλει τέλος στην εγκληματικότητα και τη διαφθορά- ανέβαινε στο βήμα, μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας του, η Ο Globo έκανε λόγο για διασυνδέσεις του γιου του με μέλη μιας ομάδας εκτελεστών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, την Escritório do Crime (The Crime Bureau), υποστηρίζοντας ότι ο Φλάβιο Μπολσονάρο είχε προσλάβει τη μητέρα και τη σύζυγο του αρχηγού της συμμορίας, Αντριάνο Μαγκαλάες ντα Νομπρέγκα, πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων, που διαφεύγει της σύλληψης.
Η αστυνομία και η εισαγγελία θεωρούν ότι μέλη της συμμορίας κρύβονται πίσω από τη δολοφονία πέρυσι της δημοτικής συμβούλου του Ρίο, Μάριελ Φράνκο, που έδινε αγώνα για τα δικαιώματα των απόκληρων και των φτωχών στις φαβέλες της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.
Ο Φλάβιο Μπολσονάρο απέρριψε το δημοσίευμα παρουσιάζοντας εαυτόν ως «θύμα συκοφαντικής εκστρατείας» που έχει ως στόχο τον πατέρα του. Αλλά το σκάνδαλο ήρθε να ρίξει σκιά στις αξιώσεις του Ζαϊχ Μπολσονάρου στο Νταβός ότι ηγείται μιας εκστρατείας κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Στο μήνυμά του εξέφρασε την ελπίδα η υφήλιος να αντικρίσει υπό νέο πρίσμα τη «νέα», «καθαρότερη» Βραζιλία του, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την πολιτική της ελίτ. «Ανέλαβα τη Βραζιλία εν μέσω μιας βαθιάς ηθικής και οικονομικής κρίσης. Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε την ιστορία μας... Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα διακυβέρνησης», είπε ο Μπολσονάρου.
Μπολσονάρου: «Η Αριστερά δεν θα επιβληθεί ποτέ στη Λατινική Αμερική»
Και διαβεβαίωσε ότι «Αριστερά δεν θα επιβληθεί» στη Λατινική Αμερική, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο η περιοχή να γίνει «μπολιβαριανή».
«Δεν θέλουμε μια μπολιβαριανή Λατινική Αμερική, όπως υπήρξε η Βραζιλία, κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις», υπογράμμισε αναφερόμενος στους αριστερούς προκατόχους του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ντίλμα Ρούσεφ, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 2003-2016.
Απευθυνόμενος στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ξένους επενδυτές, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα καταστήσει τη χώρα του μία από τις 50 κορυφαίες όπου θα μπορεί κανείς να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ο Μπολσονάρου σημείωσε ότι θα εργαστεί για να ανοίξει την σχετικά κλειστή οικονομία της Βραζιλίας, να μειώσει και να απλοποιήσει τους φόρους, να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες και να παράσχει στον νέο υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας του τα εργαλεία για την πάταξη της διαφθοράς.
Αν και δεινός επικριτής της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επέλεξε να υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο επί των περιβαλλοντικών θεμάτων, καταπλήσσοντας το ακροατήριο.
«Το περιβάλλον και οι προσπάθειες ανάπτυξης πρέπει να προχωρούν χέρι χέρι» υποστήριξε. «Δεν θέλουμε να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο».
Η δημοτικότητά του Μπολσονάρου παραμένει υψηλή στη Βραζιλία, αλλά όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, όπως ο Χοσέ Ρομπέρτο ντε Τολέντο του περιοδικού Piaui, ο ακροδεξιός πρόεδρος θα πληρώσει κάποια στιγμή το τίμημα για το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από το γιο του. «Ο Φλάβιο έβαλε πάνω από το κεφάλι του πατέρα του μια Δαμόκλειο σπάθη, που θα χρησιμοποιηθεί για να τον εκβιάζουν στο κογκρέσο, τα δικαστήρια, τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα είναι ένα βάρος που θα σέρνει μαζί και πιθανότατα θα αυξάνεται συν τω χρόνω», σχολιάζει ο Τολέντο.