Τα «debate» στην ομίχλη – H ΝΔ στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Τα «debate» στην ομίχλη – H ΝΔ στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ

Τα «debate» στην ομίχλη – H ΝΔ στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στον αέρα» βρίσκεται η διαδικασία των προεκλογικών «debate». Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για κωλυσιεργία και φυγομαχία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αντιδρούν στο ενδεχόμενο να επικεντρωθεί η «μονομαχία» στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την πρόταση για «2+2» συζητήσεις, δηλαδή δυο ανάμεσα σε Σαμαρά- Βενιζέλο και δυο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του κ. Βενιζέλου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι αποφεύγει να απαντήσει. Επικρίνει δε το κόμμα του κ. Σαμαρά ότι, μολονότι ο Γιάννης Μιχελάκης έχει λάβει και γραπτώς την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, αφήνει το χρόνο να κυλά, προφανώς επειδή «φοβάται την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο αρχηγούς».

Χαρακτηριστική της επιθετικότητας που χαρακτηρίζει τα σχόλια των στελεχών ΠΑΣΟΚ του ΠΑΣΟΚ, για το εν λόγω θέμα, ήταν η αποστροφή συνεργάτη κ. Βενιζέλου: «Ο κ. Σαμαράς δεν αντέχει στη σύγκριση ούτε με τον... εαυτό του, αφού έχει ρεκόρ κυβιστήσεων (σ.σ: πρόκειται για τις «κωλοτούμπες») στους τελευταίους κρίσιμους μήνες».

Το 2009, είχαν γίνει δυο εβδομάδες πριν...

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία παραπέμπει το ζήτημα στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει την Πέμπτη. Όπως είναι αυτονόητο, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και σε λίγο το τι θα γίνει ή τι δεν θα γίνει ενδέχεται να εξαρτάται πολύ περισσότερο από τον παράγοντα «χρόνος», παρά από τις διαθέσεις, τις προθυμίες ή τις απροθυμίες των κομμάτων.

Πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 είχαν πραγματοποιηθεί δυο τηλεοπτικές συζητήσεις, στο στούντιο της ΕΡΤ. Μία μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μία ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον , απερχόμενο τότε, πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η πρώτη συζήτηση έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μία ημέρα αργότερα, δηλαδή δυο εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες! Τώρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ημέρα των εκλογών, όλα τα περιβάλλει πλήρης αβεβαιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, δείχνει να επιβεβαιώνεται ένας «άγραφος κανόνας» των προεκλογικών περιόδων: Ο αρχηγός του εκάστοτε κόμματος που δείχνει επικρατέστερο για την πρώτη θέση συνήθως δεν επιθυμεί τους τηλεοπτικούς διαξιφισμούς, οι οποίοι ενδέχεται να «ανακατέψουν την τράπουλα» των εντυπώσεων, την τελευταία στιγμή.

Όπως ήταν φυσικό, στην επικοινωνιακή του πολιτική το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δείξει πως οι ... ράθυμοι ρυθμοί με τους οποίους κινείται επί του θέματος η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελούν τόσο επιβεβαίωση του προαναφερθέντος «άγραφου κανόνα», όσο απόδειξη της έντονης ανησυχίας που προκαλεί στη Συγγρού η προοπτική μιας μονομαχίας του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο.

Όσο για τα άλλα κόμματα, αυτά – όπως πάντα- δηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε τηλεοπτικό «σενάριο» που θα εμφανίζει την επικείμενη εκλογική μάχη ως υπόθεση κυρίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Η συγκυρία, ασφαλώς, ενισχύει την επιχειρηματολογία τους, καθώς είναι φανερό ότι δεν ζούμε στις εποχές κατά τις οποίες, όσο κι αν «γκρίνιαζαν» τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία αθροιστικά αντιπροσώπευαν περίπου το 80% της ελληνικής κοινωνίας.

Το «Mega», πάντως, έχει προτείνει να «φιλοξενήσει» μια τηλεοπτική μονομαχία Σαμαρά – Βενιζέλου. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα ο «πόλεμος» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το Mega, καθώς η «Αυγή» εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον του συγκεκριμένου καναλιού.

Η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ – Mega

Όπως είναι γνωστό, η «σύρραξη» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και Mega ξέσπασε, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε πρόσκληση του καναλιού να εμφανιστεί σε αυτό. Στη σχετική, ειρωνική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

«Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι μετά από 1,5 χρόνο αποκλεισμού του Αλέξη Τσίπρα από κάθε ενημερωτική και ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πρόσκληση να παρευρεθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόσκληση αντανακλά την προσήλωση των δημοσιογράφων του σταθμού στην πλουραλιστική ενημέρωση και όχι στην προεκλογική υποχρέωση για στοιχειώδη τήρηση των προσχημάτων».

Η ανακοίνωση κατέληξε ως εξής: «Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, η αξιοπρέπεια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία από λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου»

Η απάντηση του Mega δόθηκε μέσω της ιστοσελίδας aixmi.gr που διαχειρίζεται ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού, Χρήστος Παναγιωτόπουλος:

«Τι προσάπτει ο πρόεδρος του Συνασπισμού στο κανάλι; Ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν τον έχει προσκαλέσει. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι εμφανίστηκε για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2011 -πριν από 10 μήνες, δηλαδή; Στο δεκάμηνο που μεσολάβησε, μήπως προσεκλήθησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί Βενιζέλος – Σαμαράς – Παπαρήγα, στα δελτία ή στις εκπομπές; Όχι, παρά μόνο τώρα που διανύουμε την προεκλογική περίοδο»

Το σχόλιο κατέληξει: «Προσέξετε: ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποστηρίζει ότι το Μega δε μεταδίδει τις δηλώσεις του, ούτε ότι δεν καλύπτει την πολιτική δράση του κόμματός του. Διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει προκληθεί ο ίδιος στο στούντιο του σταθμού. Φροντίζει, μάλιστα, να «φουσκώσει» -όπως όλοι οι πολιτικοί- τα πράγματα, κάνοντας 18 τους 10 μήνες!»..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ