Τι μπορεί να καταλαβαίνει ένα εξάχρονο παιδί όταν φωνάζει «Μακρόν παραιτήσου»; Κι όμως, το σύνθημα ακούγεται συχνά σε σχολεία στη Γαλλία πλέον.
Τα παιδιά αντιγράφουν πάντα τους ενήλικες. Τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» μονοπωλούν την επικαιρότητα. Ηταν θέμα χρόνου λοιπόν να μπουν και στην καθημερινότητα των παιδιών. Πλέον, πολλά πιτσιρίκια παίζουν «κίτρινα γιλέκα κι αστυνόμους» στα διαλείμματα του σχολείου, αναφέρει το BFMTV, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Τα κίτρινα γιλέκα είναι οι κακοί. Σπάνε τις βιτρίνες. Τότε γίνεται καυγάς μεταξύ των κακών και των αστυνομικών. Εγώ προτιμώ να είμαι κίτρινο γιλέκο παρά αστυνομικός, μου αρέσει να τρέχω», δήλωσε ο Αντάμ, ένας 6χρονος μαθητής πρώτης τάξης δημοτικού στο 8ο διαμέρισμα του Παρισιού, όπου έχουν προκληθεί πολλές ζημιές κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
«Ακούμε συνθήματα όπως “Μακρόν παραιτήσου” όλη την ημέρα στο προαύλιο, ακόμη και στην τάξη», δήλωσε η Εμα, δασκάλα δημοτικού στο Ντρε της βόρειας Γαλλίας. «Αναγκαστήκαμε να το απαγορεύσουμε, εξηγώντας στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τα λένε, ότι ακόμη δεν είναι ψηφοφόροι. Πολλά παιδιά μου λένε: “αν βγω γρήγορα από το σχολείο, η μαμά μου υποσχέθηκε να πάμε να δούμε τα κίτρινα γιλέκα”. Θέλουν να βγάλουν μια selfie μαζί τους, να δουν από κοντά τα φορτηγά που κορνάρουν. Είναι η ατραξιόν της γειτονιάς», πρόσθεσε η δασκάλα.
Σε άλλο δημοτικό σχολείο στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, τα «κίτρινα γιλέκα» αποτέλεσαν πηγή έμπνευση για τη συγγραφή θεατρικού έργου στο οποίο οι μαθητές πρέπει να εφεύρουν νόμους που «θα εξέγειραν τα παιδιά, όπως η κατάργηση του διαλείμματος», εξηγεί η 9χρονη Λουίζ. «Αυτό γίνεται για να καταλάβουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να διαδηλώνουμε και κακοί λόγοι, αλλά και ότι έχουμε κάπως βαρεθεί με τις διαδηλώσεις», προσθέτει.
Δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό σε αυτή τη συμπεριφορά, δήλωσε η παιδοψυχίατρος Μαρί-Ροζ Μορό. «Αυτό που ανησυχεί την κοινωνία μεταφέρεται στην αυλή του σχολείου. Όσο η πραγματικότητα είναι βίαιη και ανησυχητική, τόσο τα παιδιά προσπαθούν να τη τιθασεύουν με τα δικά τους μάτια και τις συζητήσεις τους», εξήγησε.