Φουντώνει η μάχη για τον κατώτατο μισθό -Επιφυλακτικοί οι Θεσμοί - iefimerida.gr

Φουντώνει η μάχη για τον κατώτατο μισθό -Επιφυλακτικοί οι Θεσμοί

Το υπουργείο Οικονομικών/Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, οι Θεσμοί εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις και οι εργοδοτικοί φορείς είναι «κομμένοι» στα δύο.

Οι ξένοι τεχνοκράτες αυτή τη φορά προτίμησαν να μη συναντηθούν με όλους μαζί τους κοινωνικούς φορείς, αλλά να τους δουν ξεχωριστά, έχοντας προφανώς διαγνώσει και πληροφορηθεί τις διαφορετικές θέσεις τους, επί των αλλαγών στον κατώτατο μισθό. Τις σοβαρότερες ενστάσεις εκφράζει ο ΣΕΒ, με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκαν χθες οι Θεσμοί και το μηνιαίο δελτίο που δημοσίευσε σήμερα ο Σύνδεσμος αποτυπώνει αυτές ακριβώς τις διαφωνίες.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (της διαφοράς, δηλαδή, των ονομαστικών μισθών και της πραγματικής παραγωγικότητας της εργασίας) υπό έλεγχο. Στους πίνακες παρατίθενται οι ονομαστικές αμοιβές μισθωτών και η παραγωγικότητα σε πραγματικούς όρους στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.

Φουντώνει η μάχη για τον κατώτατο μισθό -Επιφυλακτικοί οι Θεσμοί  | iefimerida.gr 0

Την τελευταία τετραετία, με την εξαίρεση της Ισπανίας, η παραγωγικότητα στις άλλες χώρες είτε είναι στάσιμη (Ιταλία), είτε μειώνεται (Ελλάδα, Πορτογαλία). Σε όλες τις χώρες, η μεταβολή των αμοιβών είτε είναι μηδενική (Ιταλία), είτε είναι οριακά θετική (Ισπανία, Πορτογαλία), είτε οριακά αρνητική (Ελλάδα).

Στην Πορτογαλία, ειδικότερα, οι αμοιβές συνεχίζουν να αυξάνουν παρά την πτώση της παραγωγικότητας, που προοιωνίζεται απώλεια ανταγωνιστικότητας και κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον. Επίσης, οι συνεχείς αυξήσεις του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από το Μνημόνιο το 2015 (+20% περίπου) έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των μέσων αμοιβών (+6,5%), αλλά και προκαλέσει σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας (-5,6%). Αντίθετα, στην διάρκεια της ίδιας περιόδου (2015 – 2018) στην Ισπανία οι αμοιβές (+1,5%) συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας (+1,3%), περιορίζοντας την απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (-0,9%), με την Ισπανία να καταγράφει καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση σε σχέση με τις άλλες χώρες. Τέλος, στην Ελλάδα, οι αμοιβές έχουν σταματήσει να μειώνονται και οριακά βελτιώνονται (+0,9%), ενώ η παραγωγικότητα εξακολουθεί να καταγράφει ελαφρά πτώση (-1,1%), αν και επιβραδυνόμενη, ενώ παρατηρείται μία εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας κατά -3,1%

Φουντώνει η μάχη για τον κατώτατο μισθό -Επιφυλακτικοί οι Θεσμοί  | iefimerida.gr 1


Από την πλευρά της η ΕΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκαν σήμερα οι Θεσμοί, τόνισε την θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλλει τουλάχιστον στην μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα. Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ σταδιακά ως το 2022. Ωστόσο, ακόμα και οι έμποροι αναδεικνύουν το μείζον θέμα του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ