56 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Ελιζέ Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ βάζουν σήμερα τις υπογραφές τους σ' ένα νέο σύμφωνο φιλίας, που θα ενισχύσει τη γαλλογερμανική συνεργασία στην οικονομία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Συνθήκη του Άαχεν θα υπογραφεί σήμερα στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου της γερμανικής πόλης και στη συνέχεια θα επικυρωθεί εντός της ημέρας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.
Το κείμενο των 16 σελίδων θα βασίζεται στα ιδρυτικά θεμέλια της Συνθήκης του Ελιζέ του 1963, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ιστορική συμφιλίωση Γαλλίας και Γερμανίας και θα ορίζει ως νέο στόχο την αυξημένη σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της χρονιάς μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία στο Άαχεν, στις 10 Μαΐου με την ευκαιρία της απονομής του Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος είχαν δεσμευτεί στις 22 Ιανουαρίου του 2017, να υπογράψουν μια νέα συνθήκη, που θα συμπληρώνει εκείνη του Ελιζέ καθώς θα ενισχύσει τους ήδη στενούς δεσμούς μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ιδίως στους τομείς της οικονομικής πολιτικής, της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, του κλίματος και του περιβάλλοντος, όπως και στο θέμα της συνεργασίας μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών και της κοινωνίας των πολιτών.
Η αλήθεια είναι, όπως σημειώνουν ΜΜΕ στις δύο χώρες, ότι δεν χρειάζεται αλλαγές η ουσία της Συνθήκης του Ελιζέ, αλλά η νέα επέκτασή της αποβλέπει στο να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα ότι το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο συνεργασίας και να προετοιμάσουν το έδαφος για τη μεταρρύθμιση την ΕΕ ορθώνοντας παράλληλα ανάστημα στην άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στη Γηραιά Ήπειρο.
Στο επίκεντρο η οικονομία
Η Γερμανία είναι ήδη ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας, αλλά οι δύο χώρες ετοιμάζονται να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν μια γαλλογερμανική οικονομική ζώνη μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
«Ενωμένοι είμαστε καλύτεροι απ’ ό,τι ο καθένας μόνος του, όχι μόνον σε μια κοινή εσωτερική αγορά, αλλά και με κοινούς κανόνες στο εμπορικό, το πτωχευτικό και το εταιρικό δίκαιο και ταυτόσημα κριτήρια για τη φορολόγηση των εταιρειών», λέει ο Αντρέας Γιουνγκ, πρόεδρος της Γαλλογερμανικής Κ.Ο. στη Μπούντεσταγκ.
Ασφάλεια και εξοπλισμοί
Η ανανεωμένη Συνθήκη του Ελιζέ εστιάζει και στη γαλλογερμανική αμυντική συνεργασία και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ήδη οι δύο χώρες έχουν διανύσει αρκετή απόσταση. Το 1989 δημιουργήθηκε η γαλλο-γερμανική ταξιαρχία, μια κοινή στρατιωτική μονάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει κάποια από τη δυναμική της. Η μετουσίωση οραμάτων σε συγκεκριμένα αμυντικά προγράμματα ήταν πάντα δύσκολη λόγω των διαφορετικών φιλοσοφιών στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, καθώς οι Γάλλοι είναι προθυμότεροι από τους Γερμανούς για επεμβάσεις στο εξωτερικό. Αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς οι δύο χώρες υπόσχονται να βοηθούν η μία την άλλη και σε στρατιωτικό επίπεδο σε περίπτωση που μία εκ των δύο δεχθεί ένοπλη επίθεση.