Στα βαθιά νερά των Πρεσπών «ρίχνονται» οι πολιτικές δυνάμεις και οι ανακατατάξεις που σημειώνονται με τις μετακινήσεις βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα, διαμορφώνουν ένα νέα πολιτικό τοπίο την επομένη των «Πρεσπών».
Σε επίπεδο στρατηγικής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Iefimerida, αυτό που απασχολεί τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα είναι «να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία» και όλα τα υπόλοιπα, όπως λένε κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη, μπορούν να περιμένουν.
Στο δια ταύτα, με βάση τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα η αριθμητική του Μαξίμου δείχνει 152 «ναι» και όλα φυσικά θα κριθούν το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και η συμφωνία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Στο μικροσκόπιο οι... μετακινήσεις βουλευτών
Τούτων δοθέντων, η έντονη κινητικότητα των βουλευτών δεν περνάει απαρατήρητη από τους επιτελείς της κυβέρνησης. Με δεδομένο άλλωστε και τον στόχο για την οικοδόμηση ενός προοδευτικού μετώπου από την κυβέρνηση... χαιρέτησαν τη στάση του κ. Θεοχαρόπουλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και θέλει να βρίσκεται σε επαφή και συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει χώρος για διάλογο και με την ΔΗΜΑΡ» είπε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος (ραδιόφωνο 24/7) δίνοντας το στίγμα των προθέσεων.
Όπερ και σημαίνει ότι μετά το πέρας και της κρίσιμης αυτής ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει εάν και ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν. Καθότι είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό του κόμματος είναι ζωηρές οι φωνές αυτές που δεν θέλουν συζήτηση και διάλογο με το πολιτικό προσωπικό που έχει -όπως λένε-βεβαρυμένο παρελθόν.
Το δεύτερο επίδικο για τους κυβερνητικούς, δεν είναι άλλο από την ανάγκη για φυγή προς τα μπρος καθώς επίσης και για άνοιγμα στους ψηφοφόρους, με βασικό μέλημα να επουλώσουν μέσα από τα φιλολαϊκά νομοσχέδια που θα έρθουν τις δημοσκοπικές πληγές του Σκοπιανού και φυσικά να επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γυρίζει την πλάτη» στις προειδοποιήσεις Καμμένου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, αναμένονται οι τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αν και προς ώρας η συγκεκριμένη συζήτηση δεν φαίνεται απασχολεί τον πρωθυπουργό.
Αυτό που έχει σημασία πάντως, είναι ότι οι προειδοποιήσεις Καμμένου περί casus belli (αν δεν απομακρύνει τα στελέχη του ο πρωθυπουργός από την κυβέρνηση) έπεσαν στο κενό. Με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό επιτελείο να χαρακτηρίζουν «οξύμωρο το γεγονός ότι θα μπορούσε κάποιος εκτός κυβέρνησης να θέλει να καθορίσει της σύνθεσή της».