Ο Τσίπρας ψάχνει υπουργούς στην Κεντροαριστερά -Θέλει να την απορροφήσει - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ψάχνει υπουργούς στην Κεντροαριστερά -Θέλει να την απορροφήσει

Οι πολιτικοί αρχηγοί / Φωτογραφία: Eurokinissi (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τις Πρέσπες περνά η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς μετά τη διαφαινόμενη υπερψήφιση της Συμφωνίας με τουλάχιστον 152 ψήφους στα τέλη της εβδομάδας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θα εντείνουν την κινητικότητα των τελευταίων ημερών στον κεντροαριστερό χώρο.

Πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού με προφανή συμβολισμό θα είναι οι αλλαγές (αρκετές ή λιγότερες) στο κυβερνητικό σχήμα, στις οποίες και θα αποτυπώνεται -κατά πληροφορίες- η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει τον προοδευτικό χώρο της Κεντροαριστεράς, πέρα από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, γίνονται συζητήσεις και αναζητούνται πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο που θα μπορούν να μπουν στην κυβέρνηση, σηματοδοτώντας τη στροφή της ματιάς του ΣΥΡΙΖΑ και προς το Δημοκρατικό Κέντρο.

Τζανακόπουλος: Υπάρχει χώρος για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας νωρίτερα στον Νews 24/7 για τον ανασχηματισμό, κράτησε κλειστά τα κυβερνητικά χαρτιά και παρέπεμψε στον Αλέξη Τσίπρα. «Αυτά είναι ζητήματα που τα κρίνει πάντοτε ο πρωθυπουργός», απάντησε ο Δ. Τζανακόπουλος, που άφησε και μια αιχμή στον Πάνο Καμμένο ότι δεν μπορεί να απαιτεί επιλογές προσώπων για τη σύνθεση της κυβέρνησης από τη στιγμή που αποχώρησε από αυτή.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν συζητήσεις της κυβέρνησης με τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βρίσκεται σε επαφή και σε συνεννόηση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, και σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει χώρος για διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ». Πρόσθεσε, δε, την εκτίμησή του -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει πάνω από 151 ψήφους.

Τι είπε ο Τσίπρας στην «Αυγή»

Μετά την υπερψήφιση των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με ζητούμενο την έναρξη πολιτικού διαλόγου και στόχο τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα σταθεί αντιμέτωπος με τη ΝΔ. Ο ίδιος, στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», προδιαγράφοντας τις επόμενες κινήσεις, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την έναρξη μιας τέτοιας προσπάθειας πέφτει στον μεγαλύτερο χώρο. Στο OPEN ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι «η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να φτιάξει νέο ΠΑΣΟΚ. Αλλά να φτιάξει ένα κόμμα της Αριστεράς με δυνατότητες συνεργασιών».

Δεν υπάρχει για την ώρα προσδοκία να μπει σε έναν τέτοιο διάλογο η Φώφη Γεννηματά, καθώς έχει -με βάση την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών- επί της ουσίας διαλύσει το ΚΙΝΑΛ εις τα εξ ων συνετέθη, χωρίς ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, και με το ΚΙΔΗΣΟ «απέναντι», αφού και πάλι σε ένα σημαντικό ζήτημα όπως οι Πρέσπες οι εταίροι του ΚΙΝΑΛ τήρησαν διαφορετική γραμμή.

Ποιους υπουργούς από την Κεντροαριστερά θα επιλέξει για τον ανασχηματισμό της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Τσίπρας;

Αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει με πρόσωπα που βρέθηκαν κοντά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη αλλά και στελέχη από τον «παπανδρεϊκό» χώρο.

Ζητούμενο πάντως και για τον Αλέξη Τσίπρτα αλλά και για τη Φώφη Γεννηματά (που πάει σε έκτακτο Συνέδριο προκειμένου να ανασυγκροτήσει το κόμμα της) είναι ο χρόνος, καθώς αν οι κάλπες στηθούν μέσα στην άνοιξη, ίσως τους προλάβουν τα γεγονότα.

Αμεση αντίδραση Βενιζέλου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στα «Νέα», σήμερα, αντέδρασε άμεσα στην πρόθεση Τσίπρα να «ρουφήξει» την Κεντροαριστερά, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που ουσιαστικά διέλυσε τέσσερα κόμματα.

Γράφει χαρακτηριστικά:

Για τον κ. Τσίπρα και τους περί αυτόν η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ποτέ συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ και τη μακεδονική ταυτότητα που ευαισθητοποιεί την ελληνική κοινωνία και άρα χρειαζόταν ευρύτατη εθνική συναίνεση, αλλά «καταλύτης για την σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων», όπως λέει απροκάλυπτα στην «Αυγή» της Κυριακής 20.1.2019. Στην αντίληψή του, μείζονα βήματα στην εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να είναι προϊόν ευρύτατης εθνικής συναίνεσης, πρέπει να είναι «χρωματισμένα» με κομματικά ή δήθεν ιδεολογικά χρώματα. «Προοδευτικές» βέβαια δυνάμεις χαρακτηρίζονται έτσι πρωτίστως τα κοινοβουλευτικά υποπροϊόντα του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού που στηρίζουν με πάθος τις ύστερες ημέρες της κυβέρνησής του.

Η συγκρότηση της δήθεν «νέας κεντροαριστερής» ταυτότητας υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά πρόθυμους συνοδοιπόρους συνοδεύτηκε μάλιστα με κραυγαλέες καταστρατηγήσεις του Συντάγματος και προσβολές της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Με ευτελισμούς της ιδιότητας του βουλευτή και των θεμελίων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η αποδοχή της συγκεκριμένης συμφωνίας παρουσιάζεται ως ζήτημα εθνικού συμφέροντος, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη προστασίας της δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης ως πραγματικό ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ερμηνεύει κάθε ψήφο υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας ως ψήφο καθαρής υποστήριξης ή έστω έμμεσης αποδοχής της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και σίγουρα ως ψήφο ανοχής και διευκόλυνσης του τακτικισμού του που στοχεύει στην παράταση του κυβερνητικού του βίου. Δεν αναλαμβάνει πολιτικό κόστος κάνοντας μια υπεύθυνη εθνική επιλογή που είναι αντιδημοφιλής, αλλά μετατρέπει την εξωτερική πολιτική σε μηχανισμό μετατόπισής του από το «αντιμνημονιακό» πεδίο που στέρεψε, στο πεδίο της δήθεν συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων. Θέλει να βγάλει τη «λεοντή» του αντιμνημονιακού και να φορέσει την «προβιά» του δήθεν κεντροαριστερού, ενώ έχει απογυμνώσει τον δημόσιο βίο από κάθε αξία
.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσίπρας υπουργούς Κεντροαριστερά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ