Η Φώφη έθεσε εκτός ΚΟ τον Θεοχαρόπουλο -Προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο - iefimerida.gr

Η Φώφη έθεσε εκτός ΚΟ τον Θεοχαρόπουλο -Προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο

Εκτός ΚΟ έθεσε η Γεννηματά τον Θεοχαρόπουλο μετά το «ναι» για τις Πρέσπες -Φωτογραφία:Nikos Libertas / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στην Συμφωνία των Πρεσπών. Η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός της ΚΟ τον Θ. Θεοχαρόπουλο και προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο τέλος Μαρτίου.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επίσης με απόφαση της Προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα».

Θεοχαρόπουλος για την διαγραφή του: «Κρίμα»
Με τη λέξη «κρίμα» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον Πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών» αναφέρει η ανακοίνωση τηςΑγ. Κωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι «η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.

«Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα» κατέληξε η ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ όπου πέρασε οριακά το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε εισηγηθεί θετικά έβαλε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και στην ψηφοφορία που ακολούθησε 29 ψήφισαν «ναι», 22 «παρών» και 2 αποχή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εισηγήθηκε να αποφασιστεί η υπερψήφιση της Συμφωνίας, κάτι που είχε εισηγηθεί νωρίτερα και η εκτελεστική επιτροπή με ψήφους 11 προς 5. Η μειοψηφία πρότεινε να απόσχει ο κ. Θεοχαρόπουλος από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία, ή να δηλώσει «παρών», υπενθυμίζοντας την τελευταία απόφαση του κόμματος να συνδεθεί η ψήφος με τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Στην εισήγησή του, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». «Αυτός είναι ο πατριωτισμός μιας αληθινά προοδευτικής παράταξης και όχι η υιοθέτηση μιας ρητορικής που χαϊδεύει αυτιά και φλερτάρει με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις που ουσιαστικά φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος σύμφωνα με το ΑΠΕ και επικαλέστηκε την ανάλογη καθαρή στάση για υπερψήφιση της Συμφωνίας από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Σπύρο Λυκούδη και τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Τη δική μου θέση εξάλλου υπέρ της Συμφωνίας την εξέφρασα καθαρά και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή θέση. Και στο πλαίσιο αυτό είναι θετικό γεγονός ότι όλο και περισσότερες δυνάμεις από το προοδευτικό κέντρο και την ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά. Και είναι σαφές ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στηρίζουμε την επίλυση του Μακεδονικού και όχι την κυβέρνηση», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος απάντησε στη Φώφη Γεννηματά που δήλωσε ότι όποιος διαφοροποιηθεί από το Κίνημα Αλλαγής θα έχει συνέπειες, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην γίνονται σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά απ' όσους υποστήριξαν τη διατήρηση της πολυκομματικότητας. Την ανανεωτική αριστερά δεν είναι δυνατόν να την επικαλούμαστε μόνο σε επίπεδο ρητορικής όταν αναφερόμαστε στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς έχει ιδέες, αρχές, αξίες και θέσεις και με αυτές συμμετέχουμε στο Κίνημα Αλλαγής. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται υπό την απειλή συνεπειών. Με καθαρή θέση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα το κόμμα μας θα πετύχει τους στόχους του», είπε.

«Βόμβα» Θεοχαρόπουλου: Προσπάθησαν να με δωροδοκήσουν με ανταλλάγματα για τις Πρέσπες

Στον απόηχο της διαγραφής του από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατήγγειλε ότι του προτάθηκε θέση στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ αν καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Εσπευσε δεν να προσθέσει πως «από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Την «διαρροή» επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχαρόπουλου οι οποίοι σημειώνουν ότι «απηχούν την πραγματικότητα».

Σύμφωνα με άλλες πηγές ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε και για ανταλλάγματα που του προσφέρθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ψηφίσει θετικά.

«Δεν θα είμαι στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ»

Διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι ασκήθηκε έντονη κριτική στον κ. Θεοχαρόπουλο από την μειοψηφούσα τάση. «Θα μας λένε αύριο ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ» είπαν σε οξείς τόνους για να αναγκάσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο να δεσμευτεί: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει «τι θέλετε να κάτσω σπίτι μου;» μια φράση που δεν εξηγήθηκε επαρκώς.

Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ: «Εμείς κάνουμε συνεργασίες αρχών και όχι παζάρια»

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά απαντώντας στις καταγγελίες Θεοχαρόπουλου τόνιζαν στο iefimerida.gr: ««Εμείς κάνουμε πολιτικές συνεργασίες αρχών και όχι παζάρια είτε εντός, είτε εκτός του κόμματός μας».

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο κ. Θεοχαρόπουλος αλλά και εν συνόλω η ΔΗΜΑΡ ζητούσε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στο ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος.

Μετά τις εξελίξεις με την διαγραφή Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΕ και αμέσως μετά η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

«Δεν φεύγει η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ»

Πηγές της μειοψηφούσας άποψης τόνιζαν μιλώντας στο iefimerida.gr σχετικά με το τι θα πράξουν μετά την εξαγγελία Γεννηματά για έκτακτο καταστατικό συνέδριο τον Μάρτιο:

«Δεν είπε κανείς, ούτε από την πλειοψηφία, ούτε από την μειοψηφία ότι φεύγουμε από το ΚΙΝΑΛ. Αλλο οι Πρέσπες και άλλο η συνύπαρξη σε ένα ενιαίο κόμμα». Προσέθεταν μάλιστα πως με το Συνέδριο τον Μάρτιο, με την εκλογή συνέδρων και νέων οργάνων τελειώνουν οι συνιστώσες και πάμε σε ενιαίο κόμμα. Ετσι, λύνεται το θέμα της μετάβασης και αντιμετωπίζεται η κρίση στη ΔΗΜΑΡ». Εξηγούσαν μάλιστα πως η ίδια η ΔΗΜΑΡ είχε εξαγγείλει την επιθυμία της για ύπαρξη ενός ενιαίου κόμματος χωρίς συνιστώσες. Δεν αποκλείεται δε να εξακολουθεί να μετέχει στο ΚΙΝΑΛ «πιθανώς και όλη η ΔΗΜΑΡ ή έστω ένα μεγάλο μέρος της, ακόμη και από την πλειοψηφούσα τάση στην σημερινή ψηφοφορία.

Στελέχη που πλειοψήφισαν στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την διαγραφή Θεοχαρόπουλου αλλά και για το συνέδριο που εξήγγειλε η Φώφη Γεννηματά, αλλά δεν προεξοφλούσαν την στάση τους. «Θα δούμε και θα αποφασίσουμε τη στάση μας» έλεγαν στο iefimerida.gr

Υπενθυμίζεται ότι στην ΚΕ οι 29 είπαν «ναι» στις Πρέσπες, οι «22» ψήφισαν υπέρ της λύσης του «παρών» και 2 τάχθηκαν υπέρ της αποχής.

Η «μάχη» στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ

Στην Κεντρική Επιτροπή δόθηκε «μάχη» για το τελικό αποτέλεσμα. Πολλά κορυφαία στελέχη, ανάμεσά τους ο Θόδωρος Μαργαρίτης υπερασπίστηκαν την ανάγκη να μην δώσει η ΔΗΜΑΡ άλλοθι στην εργαλειοποίηση του σκοπιανού από τον πρωθυπουργό.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ιστορικό στέλεχος του κόμματος κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για παρών ή αποχή. «Η επιλογή για Παρών ή Αποχή εξασφαλίζει της ενότητα της ΔΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής» είπε. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «οφείλουμε παρά τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες μας με το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσουμε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2015 και πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης επεσήμανε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι σε θετική κατεύθυνση τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μην βλέπουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία με αμφίβολη προγραμματική κατεύθυνση προχώρησε χωρίς συναινέσεις και με απόλυτη εργαλειοποίηση με στόχο τα παιχνίδια εξουσίας και την κομματική αντιπαράθεση. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη». Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας τη θέση του κόμματος για τη προκήρυξη εκλογών επεσήμανε ότι η σχετική συζήτηση δεν βρίσκεται σε ουδέτερο χρόνο και δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογισθεί αυτό το δεδομένο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ