Συγκρατημένα ήταν τα όποια χαμόγελα προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για το περσινό Έλλειμμα, καθώς μπορεί να γλιτώσαμε τα χειρότερα, δηλαδή τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να καλυφθούν νέες αποκλίσεις από τους στόχους του 2011, ωστόσο το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη κάλυψη των διαφαινόμενων φετινών αποκλίσεων δεν έχει ξεπεραστεί.
Με Ελλειμμα 9,1% το 2011 -εκτός εάν η οριστικοποίηση των στοιχείων τον προσεχή Οκτώβριο επιφυλάξει εκπλήξεις- η νέα κυβέρνηση αποφεύγει την «τρύπα» του περσινού Ελλείμματος, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη... μαεστρία για να αποφύγει και την τρύπα του 2012. Καθοριστικός παράγοντας για το εάν τελικά χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση, που σύμφωνα με τις νεώτερες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΙΟΒΕ αλλά και του ΔΝΤ, τείνει προς το 5%.
Η βαθύτερη ύφεση θα έχει άμεση επίπτωση στα έσοδα, όπως προκύπτει από τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι το 2011 εισπράχθηκαν 2,2 δισ ευρώ λιγότερα από το 2010 παρά το μπαράζ φορολογικών μέτρων με αποκορύφωμα το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ επιβαρυντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η «τρύπα» των 350 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Τις εξελίξεις θα κρίνει σε κάθε περίπτωση και η ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ειδικότερα οι πιέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών ούτε καν συζητούν τα εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης των όποιων αποκλίσεων, το Σχέδιο "Β" θα... συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα πριν τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι θα επανέλθουν αυτομάτως στο τραπέζι τα σχέδια για μεγαλύτερες περικοπές κι από πιο χαμηλά επίπεδα στις κύριες συντάξεις, ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση ο... εξορθολογισμός των αποδοχών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες κι ότι το νέο Φορολογικό δεν θα είναι και τόσο... δημοσιονομικά ουδέτερο, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί ο Πολ Τόμσεν επισημαίνοντας ότι "κλειδί" θα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά, δε, στις περιβόητες περικοπές δαπανών της επόμενης διετίας, η πρώτη Έκθεση του ΚΕΠΕ- που έχει τη... σφραγίδα του ΔΝΤ- είναι μόνο η αρχή, αφού η... καλή, δηλαδή εκείνη που θα δείχνει τι πρέπει να "κοπεί" θα είναι έτοιμη μετεκλογικά. Σύμπτωση;