Διευρυμένη πλειοψηφία -μεγαλύτερη των 151 που πήρε στην ψήφο εμπιστοσύνης -φαίνεται ότι θα έχει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά το «ναι» του Σπύρου Λυκούδη, οι «πρόθυμοι» είναι πλέον 152 ενώ ενδέχεται να διευρυνθούν και άλλο.
Στο Μαξίμου τρίβουν τα χέρια τους καθώς στις θετικές ψήφους προσμετρούν:
- Τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Την διαγραφείσ από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά και τον βουλευτή (ακόμη) των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο που δηλώνει ότι μόλις ψηφίσει θα παραδώσει την έδρα του.
- Την ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα
- Τον Σπύρο Δανέλλη, που διεγράφη από το Ποτάμι γιατί ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης-κουρελού
- Τους 3 του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και πλέον και τον Σπύρο Λυκούδη.
Μέχρι εδώ συγκεντρώνονται 152. Αν προστεθεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, πάμε στους 153.
Ο Βασίλης Κόκκαλης που διεγράφη επίσης από τους ΑΝΕΛ, όπως και ο Κώστας Ζουράρις που παραμένει συνεργαζόμενος με το κόμμα Καμμένου, έχουν διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία. Υπάρχουν στο παρασκήνιο φήμες ότι μπορεί να προστεθούν κάποιοι εξ αυτών ή και ένας-δύο ακόμη βουλευτές, ανεβάζοντας την πλειοψηφία σε 154-155, αλλά προς το παρόν, παραμένουν φήμες.
Μετά την διαβεβαίωση του Δημήτρη Κρεμαστινού ότι θα συνταχθεί με την απόφαση της πλειοψηφίας στο ΚΙΝΑΛ ο μόνος «επίφοβος» είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του την Κυριακή μετά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Η απόφαση του Ποταμιού εκτιμούν αρκετοί είναι πολύ πιθανόν να συμπαρασύρει και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ανεβάζοντας σε 153 τις ψήφους υπέρ της συμφωνίας. Υπάρχουν και οι εκτιμήσεις πάντως (ή διακαείς πόθοι;) από την Χ. Τρικούπη ότι εφόσον δεν είναι απαραίτητος για να περάσει η συμφωνία ίσως να μην επιλέξει την σύγκρουση με την Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς βλέπει να πυκνώνουν τα σύννεφα στο κόμμα. Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου με την συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών όπου διάκειται θετικά στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα ακόμη πλήγμα. Μπορεί να μην είναι βουλευτής, αλλά η επιρροή του ονόματος «Παπανδρέου» στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, δεν είναι αμελητέα.
Η Φώφη Γεννηματά είδε με ικανοποίηση πάντως την σαφή δήλωση του Δημήτρη Κρεμαστινού, ότι θα συνταχθεί με την πλειοψηφία του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε διαγραφές εφόσον «σπάσει» η ενιαία γραμμή του κόμματος. Σε συσκέψεις που είχε χθες στην Χ. Τρικούπη ήταν πολλοί εκείνοι που εισηγήθηκαν να μην διστάσει να «κόψει κεφάλια» όποιου δεν σεβαστεί την απόφαση για καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξ ου και η χθεσινή της μετρημένη αλλά σαφής προειδοποίηση μέσω της συνέντευξής της στον Alpha ότι θα υπάρξει ενιαία στάση στις Πρέσπες, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε με έμφαση: «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Οταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Ολοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη» και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».