Ο Αλέξανδρος Ηλιος και η Κλεοπάτρα Σελήνη είναι πρόσωπα υπαρκτά και μπορούμε πλέον να δούμε την μορφή τους καθώς τα αγάλματα που έφτιαξαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προς τιμή τους εντοπίστηκαν στις αποθήκες μουσείου στο Κάιρο.
Τα αγάλματα, τα οποία έχουν 10 μέτρα ύψος, βρέθηκαν το 1918 κοντά στον ναό της Ντεντέρα, στις δυτικές όχθες του Νείλου, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν αναγνώρισαν τότε την ταυτότητά τους. Μία Ιταλίδα συνάδελφός τους ωστόσο έμεινε έκπληκτη στη θέα του εκθέματος JE 46278 στο Μουσείο του Καΐρου, ζήτησε αμέσως να δει τον διευθυντή και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των αρχαίων Αυγυπτίων φαίνεται πως βρήκε τη λύση του.
«Διακρίνονται ξεκάθαρα δύο γυμνά παιδιά, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, πανομοιότυπου μεγέθους , τα οποία στέκονται ανάμεσα σε δύο κολώνες με φίδια. Η κάθε μια φιγούρα έχει περασμένο το χέρι της στον ώμο της άλλης ενώ με το άλλο χέρι κρατούν από ένα φίδι», δηλώνει η Τζιουζεπίνα Καπριότι στο Discovery και εξηγεί πως τα αγάλματα αποτελούν απόδειξη ότι ο Ρωμαίος στρατηλάτης Μάρκος Αντώνιος και η βασίλισσα της Αιγύπτου (από το 69 πΧ έως το 30 πΧ) Κλεοπάτρα είχαν αποκτήσει μαζί δίδυμα παιδιά.
Η Καπριότι παρατήρησε ότι το αγόρι είχε έναν ήλιο πάνω από το κεφάλι του ενώ το κορίτσι μία ημισέληνο ενώ κρατά στο χέρι της έναν σεληνιακό δίσκο. Τα πρόσωπα δεν έχουν διατηρηθεί καλά αλλά είναι εμφανές ότι το αγόρι έχει σγουρά μαλλιά και μια κοτσίδα στο δεξί μέρος του κεφαλιού, το οποίο ήταν πολύ σύνηθες κατά την εποχή ενώ το κορίτσι έχει τυλιγμένα τα μαλλιά της, χαρακτηριστικό των γυναικών της εποχής των Πτολεμαίων αλλά και της ίδιας της Κλεοπάτρας.
Υπολογίζεται ότι τα αγάλματα κατασκευάστηκαν μετά το 37 πΧ όταν ο Μάρκος Αντώνιος αναγνώρισε τα μωρά του, τα οποία ωστόσο δεν ήταν τα πρώτα παιδιά της Κλεοπάτρας η οποία φέρεται να είχε αποκτήσει ένα αγοράκι από τον αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα (το 47 πΧ) αλλά και ένα ακόμη (το 36 πΧ) η πατρότητα του οποίου παρέμεινε μυστική.
«Ο Αντώνιος αναγνώρισε τα παιδιά στην Μικρά Ασία όπου είχε πάει να τον συναντήσει η Κλεοπάτρα, μια νύχτα έκλειψης της σελήνης και γι' αυτό επέλεξαν να ονομάσουν έτσι τα δίδυμα παιδιά τους. Παρότι μάλιστα η σελήνη για τους Αιγύπτιους ήταν γένους αρσενικού, ονόμασαν Σελήνη το κορίτσι σύμφωνα με την ελληνική παράδοση», εξηγεί η Καπριότι.
Κανείς δεν γνωρίζει τί συνέβη στα παιδιά μετά τον θάνατο των γονιών τους. Λέγεται ότι τα στείλανε στην Ρώμη για να τα φροντίσει η αδερφή της Οκταβιανής με την οποία ήταν επίσης παντρεμένος ο Αντώνιος. Αργότερα τα ίχνη των δύο αγοριών (του Ηλιου και του παιδιού αγνώστου πατρός) χάνονται ενώ η Σελήνη παντρεύτηκε τον βασιλιά της Μαυρυτανίας.