Παπανδρέου για τη συμφωνία των Πρεσπών: Οχι στο διχασμό, όχι στην εργαλειοποίηση του Μακεδονικού - iefimerida.gr

Παπανδρέου για τη συμφωνία των Πρεσπών: Οχι στο διχασμό, όχι στην εργαλειοποίηση του Μακεδονικού

Ο Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία είχε καλωσορίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνέντευξη Παπανδρέου προκαλεί πονοκέφαλο στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς εκτιμάται ότι οποιαδήποτε θετική αναφορά του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), στην ανάγκη συμβιβασμού με τα Σκόπια, θα αξιοποιηθεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς για να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, απαντά στην Εφημερίδα των Συντακτών, όταν του υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας είναι πρόεδρος, είχε κάνει λόγο για «μια ισορροπημένη συμφωνία» και πως η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία.
«..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή», αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με την «ΕφΣυν», ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει, επίσης, «πώς κρίνει τη ρηματική διακοίνωση, τον Κώστα Καραμανλή και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. Ποιό μήνυμα στέλνει στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γεννηματά. Τι λέει για το διάλογο των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων».

Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη», κατέληγε η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον Ιούνιο του 2018.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ