Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου θα γίνει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος η τελική ψηφοφορία επί όλων των προτάσεων, τόσο των κομμάτων όσο και μεμονωμένων βουλευτών, οι οποίες έχουν πάνω από 50 υπογραφές.
Στη Γραμματεία της Επιτροπής Αναθεώρησης έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις κομμάτων και 19 προτάσεις μεμονωμένων βουλευτών.
Όπως αποφασίστηκε σήμερα ομόφωνα στην Επιτροπή Αναθεώρησης, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση συμπληρωματικών προτάσεων με την υπογραφή 50 βουλευτών. Επίσης, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου θα πρέπει να κατατεθούν από τους γενικούς και ειδικούς εισηγητές οι τελικές προτάσεις των κομμάτων τους για τις αναθεωρητέες συνταγματικές διατάξεις.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης θα γίνει τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση των τελευταίων συμπληρωματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Σήμερα, αναπτύχθηκε μέρος αυτών των συμπληρωματικών προτάσεων βουλευτών.
Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε την ανάγκη μίας σύγχρονης, γενναίας και ορθολογικής αναθεώρησης. Παράλληλα, πρότεινε τροποποιήσεις του Συντάγματος που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, όπως ειδική προστασία της μητρότητας, των παιδιών των ανάπηρων, καθώς και λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε, όπως είπε, να μην περιορίζονται μόνο στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασσούλας, υπεραμύνθηκε της συμπληρωματικής πρότασης του κόμματός του για τροποποίηση του άρθρου 96, ώστε να εξομοιωθούν οι στρατιωτικοί δικαστές με τους τακτικούς δικαστές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Νίκος Παρασκευόπουλος, επισήμανε την ανάγκη αποσαφήνισης της έννοιας επιείκιας, ώστε η Δικαιοσύνη να γίνει πιο εύκαμπτη, πιο ανθρώπινη και πιο δίκαια, όπως είπε.
Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, ο οποίος υπογράφει μαζί με τον Γιώργο Κυρίτση, την Αννέτα Καββαδία και τον Χρήστο Καραγιαννίδη, υπεραμύνθηκε της πρότασής τους να προστεθούν στις κατηγορίες απαγόρευσης διακρίσεων, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης πρότεινε να συμπεριληφθεί στο Σνταγμα ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων, καλώντας και άλλους βουλευτές να προστεθούν στους 31 που έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε να απαλειφθεί η συνταγματική πρόβλεψη ώστε να μην είναι απαραίτητη η γνωμάτευση γιατρών, προκειμένου να αντικατασταθεί πρωθυπουργός, ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κυρίτσης υπεραμύνθηκε της πρότασης που υπογράφεται από 68 βουλευτές να κατοχυρωθεί συνταγματικά η υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας για την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Συρίγου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού πρότεινε αποσαφήνιση του άρθρου 22 για τους όρους εργασίας, ώστε να προστατεύονται και να κατοχυρώνονται οι εργαζόμενοι. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη πρότεινε να κατοχυρωθεί συνταγματικά η αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως ανέφερε, είναι ανάγκη να προστεθεί στο Σύνταγμα η υποχρέωση του κράτους να εκδώσει ειδικό νόμο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας, ο οποίος να καθορίζει και τις ειδικές προϋποθέσεις για να μην αφήνεται στη διάκριση των εκάστοτε κυβερνήσεων.