«Ζωή» μόλις ενός μήνα και λίγων ημερών απομένει στο προστατευτικό πλαίσιο που είχε θεσπίσει ο «νόμος Κατσέλη», με συνέπεια τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να καλύψουν τα κενά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά και τα κόκκινα δάνεια.
Καθώς το περιθώριο -ισχύος του «νόμου Κατσέλη»- λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ήδη από σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με πρώτο ζήτημα στην ατζέντα αυτό της α’ κατοικίας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει ένα σχέδιο παρόμοιο με το «Εστία» που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση στις δόσεις του δανείου.
Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς αν πρόκειται να μειωθεί το όριο αξίας για την προστασία της α’ κατοικίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πάμε σε Κατσέλη minus», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές.
Σημείο – κλειδί θεωρείται η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για τον τρόπο με το οποίο θα γίνεται το «κούρεμα», όταν, για παράδειγμα, η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το υπόλοιπο του δανείου. Σύμφωνα με άλλες πηγές, πρόκειται να τεθεί όριο αξίας ακινήτου για την υπαγωγή στο νέο σχήμα.
Τα «κόκκινα δάνεια» και το ιταλικό μοντέλο
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο του ΤΧΣ για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού -κάτι που είχε προτείνει η Ιταλία και έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν.
Το μοντέλο Ιταλίας, προβλέπει τη μεταφορά «κόκκινων» δανείων, ύψους 15- 20 δισ ευρώ, σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Asset Protection Scheme), που θα αναλάβει να εκδώσει ομόλογα, με εγγυήσεις του Δημοσίου που θα φτάσουν στα 5- 6 δισ ευρώ, καλύπτοντας το 30%.
Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το «μαξιλαράκι» αποθεματικών που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο θα περάσει από την κρησάρα της Κομισιόν, δεδομένου ότι μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή κρατικής ενίσχυσης.