«Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσουν πιθανότατα Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, όχι Αμυράς και Ψαριανός οι οποίοι ωστόσο δεν έβαλαν θέμα αποχώρησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ αναμένεται η απόφαση Λυκούδη.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνεδρίασης των οργάνων του Ποταμιού που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.
Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι». Σύμφωνα με πηγές από τη Σεβαστουπόλεως πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ του Ποταμιού.
Χωρίς να το πουν ανοικτά, προς το «ναι» κλίνουν οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι προσανατολίζεται στο «ναι» στη συμφωνία.
«Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄ αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».
Ο Σπ. Λυκούδης είναι συνεργαζόμενος και δεν μετείχε στη συνεδρίαση έχει δηλώσει όμως ότι θα κρίνει ανάλογα με τα δεδομένα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας πρότεινε να συνδεθεί η θετική ψήφος με ορισμό ημερομηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό.
Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε:
«Είμαστε απαλλαγμένοι από ένα βαρίδι. Η σύνθετη ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλά η γλώσσα δεν είναι έτσι βορειομακεδονική». Ερωτηθείς για την παραμονή του στο Ποτάμι απάντησε: «Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φεύγω».
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος επισήμανε: «Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του Ποταμιού» και πρόσθεσε: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Συμφωνία. Να δώσουμε σε Ευρώπη και και ΗΠΑ το μήνυμα ότι προχωράμε».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για σχιζοφρενική κατάσταση και κάλεσε να ψηφιστεί η Συμφωνία
Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου
Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.
Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:
Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.