«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά - αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμα μια δοκιμασία» γράφει η FAZ.
«Το ξεπέρασμα της "διαμάχης για το όνομα" είναι για την κυβέρνηση Τσίπρα με απόσταση το σημαντικότερο έργο της εξωτερικής πολιτικής και μια από τις λίγες αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να αφήσει το αποτύπωμά της», τονίζει η FAZ, αλλά εκτιμά ότι «η κοινοβουλευτική συζήτηση για τη Βόρεια Μακεδονία στην Αθήνα θα μπορούσε να αποδειχθεί για τον Τσίπρα η πιο δύσκολη από τις δύο ψηφοφορίες.
Είναι αβέβαιο αν ο ταλαντούχος τακτικιστής μπορεί να αποσπάσει την απαραίτητη πλειοψηφία και στην περίπτωση αυτή. Γι' αυτό η επιτυχία της Τετάρτης για τον Τσίπρα είναι μισός θρίαμβος», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Αλλά το παιχνίδι πόκερ του Τσίπρα δεν έχει ακόμη τελειώσει με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε, διότι τώρα ακολουθεί, πιθανότατα ακόμα και σε λίγες μέρες, μια δεύτερη αποφασιστική ψηφοφορία. Μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων της επίσημης αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε "Βόρεια Μακεδονία" την περασμένη εβδομάδα, πρέπει τώρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο να ξεπεράσει την ακατανόητη για τους μη Έλληνες διαμάχη για το "ονοματολογικό"».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά από μια εν μέρει έντονη συζήτηση εξασφάλισε χτες το βράδυ την στήριξη 151 από τους 300 συνολικά βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή η οριακή πλειοψηφία δεν αποτέλεσε έκπληξη. ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε όμως ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον στόχο του να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Αθήνα που θα ολοκληρώσει πλήρη κοινοβουλευτική θητεία και θα ηγείται τη χώρας μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.
Ο Τσίπρας έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης όταν ο πρώην συνεργάτης του στο Κοινοβούλιο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, απέσυρε τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο επίσημος λόγος γι’ αυτό είναι η επιδιωκόμενη συμφιλίωση της Ελλάδας με το γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία δεν θέλει να υποστηρίξει ο Καμμένος. Ο Τσίπρας απέδειξε με την ψήφο εμπιστοσύνης ότι μπορεί επίσης να κυβερνά και χωρίς τον Καμμένο, τον οποίο δεν έχουν ακολουθήσει όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας», αναφέρει η FAZ.