Ανάσα πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση μετά τη στήριξη που πήρε χθες βράδυ από μεμονωμένους βουλευτές και στο πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζουν τώρα την επόμενη «μάχη».
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη ψηφοφορία τις επόμενες μέρες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι 151 βουλευτές, ήτοι να περάσει με απόλυτη πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για «πύρρειο νίκη» και θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
Υπ’ αυτά τα δεδομένα τα πολιτικά παρασκήνια έχουν πάρει «φωτιά» και ο πρωθυπουργός –όπως διεφάνη και από τα λεγόμενά του- προκειμένου να μην βρεθεί προ ενός δυσάρεστου αποτελέσματος φρόντισε να... στρίψει δια των καθυστερήσεων και να αφήσει λίγες μέρες να περάσουν, έως ότου έρθει προς κύρωση η Συμφωνία, διευκρινίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι είναι ξεχωριστή και άλλης φύσεως συζήτηση αυτή για τη Συμφωνία.
«Θα σας δώσω όσο χρόνο θέλετε» είπε χαρακτηριστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον ακόμα και σε ντιμπέιτ στον ΣΚΑΪ προκειμένου όπως είπε να εξηγήσει γιατί άλλαξε στάση!
Θέλουν να... ανακατέψουν Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ
Η τακτική Τσίπρα, πάντως, αίφνης να εμφανιστεί... γενναιόδωρος με τον χρόνο που θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή έγκειται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους:
- Πρώτον, στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να ασκήσουν κατά το δυνατόν περισσότερη πολιτική πίεση στο Ποτάμι, θυμίζοντας συνεχώς ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι τρέχουσες πολιτικές συγκρούσεις της συγκυρίας με μία Συμφωνία που επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα». Ζητούμενο είναι οι θετικές ψήφοι των κκ Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Λυκούδη, ενώ καθόλου τυχαία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χθες ότι «ο κ. Θεοδωράκης θα έχει χρόνο και στο Ποτάμι να ξανασυζητήσουν, να ξανασκεφτούν την πολιτική τους θέση».
- Δεύτερον, στο «κάδρο» έχει μπει και το Κίνημα Αλλαγής, αφού με δεδομένη την αρνητική στάση της Φώφης Γεννηματά για τη Συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να την ταυτίσει πολιτικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το ονοματολογικό είναι ένα ζήτημα δια του οποίου αναδεικνύεται το δίπολο πρόοδος-συντήρηση.
Τα βήματα μετά τη ρηματική διακοίνωση
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, και μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, θα προηγηθεί ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα για τη Συμφωνία. Ακολούθως θα κατατεθεί και εν συνεχεία θα οριστεί ημερομηνία ψήφισής της.