Μέτρα για την «Νόσος Νάξος» αποφάσισε να πάρει το Υπουργείο Υγείας, καθώς η σπάνια αυτή ασθένεια μπορεί μέχρι και να οδηγήσει στον θάνατο νέους του νησιού ακόμη και πριν κλείσουν τα 30 τους χρόνια.
Η Νόσος Νάξος είναι ουσιαστικά μία κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου και αποτελεί σημαντική αιτία αιφνίδιου θανάτου νέων ανθρώπων.
Η νόσος εντοπίσθηκε και περιγράφηκε πρώτη φορά στη διεθνή ιατρική κοινότητα τη δεκαετία του 80, από τον ιατρό καρδιολόγο – Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγο του, ιατρό Ανταλένα Tσατσοπούλου.
Μετά από μελέτη, ο καρδιολόγος απέδειξε ότι η νόσος Νάξος είναι κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, που οφείλεται σε μετάλλαξη συγκεκριμένου γονιδίου και προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο.
Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς εφόσον φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο και οι δύο.
Αν πάλι έχει την νόσο μόνο ένας από τους δύο γονείς, τότε το παιδί που θα γεννηθεί είναι απλά φορέας και σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα υγείας.
Στην περίπτωση της νόσου Νάξος, η μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζεται σε συνδυασμό με χαρακτηριστικό δερματικό φαινότυπο: υπερκερατώσεις στις παλάμες και τα πέλματα και 'νέγρικου' τύπου κατσαρά μαλλιά.
Eκδηλώνεται με συμπτώματα που ποικίλουν, από αίσθημα παλμών μέχρι συγκοπή ή αιφνίδιο θάνατο, ο οποίος μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου. Σε προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια
Κρούσματα της νόσου εκτός από την Ελλάδα (Νάξο, Μήλο, Εύβοια) αναφέρονται και στην Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Έτσι, η νόσος φαίνεται να σχετίζεται με την ιστορία της Μεσογείου και με τις μετακινήσεις πληθυσμών που έλαβαν χώρα στην περιοχή.
Μετά, λοιπόν, από δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Ανδρέας Ξανθού, το υπουργείο Υγείας θα χρηματοδοτήσει με 100 χιλ. ευρώ τη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου / εξετάσεων στους κατοίκους της Νάξου.
Ετσι, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, 5.000 κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία (μετά την σύμπραξη του νοσοκομείου Νάξου με το Ωνάσειο ) να εξετασθούν διεξοδικά στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Με πληροφορίες από wikipedia