Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς φούντωσε ακόμα περισσότερο την φημολογία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ότι το κόμμα του κάνει δεύτερες σκέψεις ή να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών ή να απέχει από την ψηφοφορία.
Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε αρχικά ότι το ποτάμι στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από τα αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό την στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον»
Ωστόσο στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε το πλαίσιο αυτό για να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο»
Σύμφωνα με πληροφορίες η ερμηνεία των όσων είπε ο κ. Μαυρωτάς είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο προτάσεις στην Σεβαστουπόλεως:
Η μία λέει «ναι» στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή διά της απουσίας των βουλευτών από την σχετική ψηφοφορία δεδομένου ότι οι κύριοι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν συμφωνία.
Οπως έγραφε πρώτο το iefimerida.gr ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι εξαιρετικά προβληματισμένος με τις εξελίξεις και με το πώς θα γίνει αποδεκτή η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινή γνώμη, αφού πολλοί την ερμηνεύουν ως ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ υπάρχουν και στελέχη που ζητούν αλλαγή στάσης.
Έντονη είναι και η πίεση από τη βάση του κόμματος, που ζητά εξηγήσεις από τον επικεφαλής του Ποταμιού πώς γίνεται να πολεμάει τη λαϊκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επί τέσσερα χρόνια και τώρα να κάνει τα «ρεπό» του Καμμένου.
Αλλάζουν οι συσχετισμοί, τι θα κάνει ο Θεοχαρόπουλος
Σε περίπτωση που το Ποτάμι επιλέξει την αποχή, αλλάζουν οι συσχετισμοί ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι διαθέτει άνετα την πλειοψηφία και με περισσότερες μάλιστα ψήφους από όσες θα πάρει στην ψήφο εμπιστοσύνης.
Μέχρι στιγμής οι δεδομένες ψήφοι του «ναι» υπέρ των Πρεσπών είναι:
- Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα
- Ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης
- Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος
- Και η διαγραφείσα από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά
Σύνολο: 149 ψήφοι
Αρχικά σε αυτές τις ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ συνυπολογίζονταν και οι τρεις του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) και ενδεχομένως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είχε συνδέσει την ψήφο του με τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών από τον πρωθυπουργό.
Στην ΔΗΜΑΡ έχουν προγραμματίσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 20 Ιανουαρίου όπου θα αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών. Εφόσον επισπευσθεί η διαδικασία εισαγωγής στην Βουλή τότε την προηγούμενη θα συγκληθεί εκτάκτως η Κ.Ε. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα κάνει την εισήγηση εφόσον έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του, ενώ θεωρείται ότι η στάση του Ποταμιού θα επηρεάσει εν πολλοίς και την δική του στάση. Ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο -ακόμη και με την δική του θετική ψήφο - η συμφωνία των Πρεσπών να μην συγκεντρώσει 151 αλλά 150 ψήφους εφόσον οι τρεις από το Ποτάμι επιλέξουν αποχή. Κοινοβουλευτικά απαιτείται απλή πλειοψηφία, ωστόσο το ερώτημα πλέον είναι αν πολιτικά η κυβέρνηση «αντέχει» να περάσει την συμφωνία με λιγότερες ψήφους από 151.
Βούτσης: Δεν πρέπει με 151 αλλά πρέπει να περάσει η συμφωνία
Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «δεν πρέπει, αλλά... πρέπει» να περάσει η συμφωνία έστω και με λιγότερους από 151.
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπερψηφιστεί η συμφωνία από 151 βουλευτές είπε: «Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος (ούτε οι διεθνείς οργανισμοί) αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μία σαφής πλειοψηφία». Όπως είπε «δεν πρέπει αλλά πρέπει...» αναφερόμενος στην ανάγκη επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει εντός της εβδομάδος στη Βουλή
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα επεσήμανε πως «πρακτικά δεν θεωρώ πιθανό η Ολομέλεια να ασχοληθεί αυτή την εβδομάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών». Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο- που κυκλοφορεί ευρέως στη Βουλή- να έρθει στις επιτροπές μέσα στην εβδομάδα. Με βάση τις πληροφορίες η συζήτηση μπορεί να κρατήσει μία ημέρα στις επιτροπές και δύο στην Ολομέλεια.